Languages

Radovan Vlatković

Radovan Vlatković, jedan od najvažnijih instrumentalista svoje generacije, nastupao je kao solista širom sveta, popularišući hornu kao izvođač i predavač.

 

Rođen je u Zagrebu 1962. godine, a studirao je u klasi prof. Prerada Detičeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u klasi prof. Mihaela Helcela na Muzičkoj akademiji u Detmoldu. Vlatković je osvajao brojne prve nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su Nagrada Ankona 1979. godine i prva nagrada na Takmičenju ARD u Minhenu 1983. godine, što je bilo prvi put posle četrnaest godina da ovu nagradu osvoji hornista. Zahvalјujući ovim uspesima dobio je brojne pozive za učešće na muzičkim festivalima širom Evrope, poput festivala u Salcburgu, Beču, Edinburgu, Dubrovniku i drugim, zatim na oba američka kontinenta, u Australiji, Izraelu, Koreji i pozive za redovne nastupe u Japanu.

 

U periodu od 1982. do 1990. godine bio je angažovan kao prvi hornista Simfonijskog orkestra Radio Berlina (danas Nemački simfonijski orkestar) kojim su dirigovali Rikardo Šaji i Vladimir Aškenazi. Od 1992. do 1998. godine je radio kao profesor horne na Muzičkoj akademiji u Štutgartu, a profesor horne na renomiranom Mocarteumu u Salcburgu postao je 1998. godine. Od 2000. godine je šef Odseka za hornu na Muzičkom koledžu Kralјica Sofija u Madridu.

 

Vlatković je nastupao kao solista sa mnogim poznatim simfonijskim i kamernim orkestrima, kao što su Bavarski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar radiotelevizije iz Štutgarta, Nemački simfonijski orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar Grada Birmingema, Engleski kamerni orkestar, Škotski kamerni orkestar, Akademija St. Martin in the Fields, Orkestar Mocarteum, Kamerata akademika iz Salcburga, Bečki kamerni orkestar, Orkestar Santa Ćećilija iz Rima, Roterdamska filharmonija, orkestri iz Berna, Bazela, Ciriha, Liona, Strazbura, Simfonijski orkestar Japanske radiotelevizije, Metropolitan i Jomiuri orkestri iz Tokija, kao i simfonijski orkestri iz Adelejda i Melburna.

 

U periodu 2000–2003. godine Vlatković je bio umetnički direktor Septembarskog festivala kamerne muzike u Mariboru. Redovno nastupa sa Andrašom Šifom, Hajncom Holigerom, Elmarom Šmidom i Klausom Tunemanom. Kao veoma traženi kamerni muzičar, učestvovao je na festivalu Lokenhaus Gidona Kremera, Decembarskim večerima Svjatoslava Rihtera u Moskvi, na festivalu Krojt Olega Kagana i Natalije Gutman, festivalu Marlboro Rudolfa Serkina, festivalu Mondze Andraša Šifa, na festivalima u Vićenci, Itingenu, Kumou, Praša Kouvu i Festivalu Kazals u Pradu.

 

Vlatković je učestvovao u premijernim izvođenjima kompozicija Eliota Kartera, Sofije Gubajduline, Hajnca Holigera i nekoliko hrvatskih kompozitora koji su pisali koncerte specijalno za njega. U maju 2008. godine je premijerno odsvirao Koncert za hornu koji je za njega komponovao Kšištof Penderecki, zajedno sa Bremenskom filharmonijom i kompozitorom u ulozi dirigenta. Ovu kompoziciju je još nekoliko puta izvodio u Japanu, Tajvanu, kao i u Polјskoj povodom kompozitorovog sedamdeset i petog rođendana. Očekuju ga nastupi u Nemačkoj, Španiji, Italiji i Hrvatskoj, kao i u Berlinskoj filharmoniji sa bivšim matičnim orkestrom, pod upravom Vladimira Aškenazija. U sezoni 2008/09, Vlatković je nastavio svoj angažman kao rezidencijalni umetnik u orkestru Verdi u Milanu.

 

Radovan Vlatković je dobitnik Nagrade nemačkih kritičara za nekoliko svojih izdanja. Među njegovim brojnim snimcima nalaze se koncerti Mocarta i Štrausa sa Engleskim kamernim orkestrom i dirigentom Džefrijem Tejtom, kompozicije Sen-Sansa sa Orkestarskim ansamblom iz Pariza pod upravom Žan-Žaka Kantorova, Britnova Serenada za tenor, hornu i gudački orkestar sa Nilom Dženkinsom i Ansamblom Oriol u Berlinu, Koncerti za dve horne Leopolda Mocarta i Faša sa Hermanom Baumanom i Akademijom St. Martin in the Fields, pod upravom Ajone Braun. Brojne Vlatkovićeve snimke, uklјučujući i kamerne muzike, izdale su diskografske kuće EMI, DECCA, Philips, Deutsche Grammophon, Teldec, Dabringhaus & Grimm i Denon.

 

Vlatković je 2014. godine postao počasni član Kralјevske muzičke akademije, što je čast koju ima samo 300 muzičara iz celog sveta.

 

Radovan Vlatković svira hornu model 20 M, firme Paksman iz Londona.