Languages

Радован Влатковић

Радован Влатковић, један од најважнијих инструменталиста своје генерације, наступао је као солиста широм света, популаришући хорну као извођач и предавач.

 

Рођен је у Загребу 1962. године, а студирао је у класи проф. Прерада Детичека на Музичкој академији у Загребу и у класи проф. Михаела Хелцела на Музичкој академији у Детмолду. Влатковић је освајао бројне прве награде на националним и међународним такмичењима, међу којима су Награда Анкона 1979. године и прва награда на Такмичењу АРД у Минхену 1983. године, што је било први пут после четрнаест година да ову награду освоји хорниста. Захваљујући овим успесима добио је бројне позиве за учешће на музичким фестивалима широм Европе, попут фестивала у Салцбургу, Бечу, Единбургу, Дубровнику и другим, затим на оба америчка континента, у Аустралији, Израелу, Кореји и позиве за редовне наступе у Јапану.

 

У периоду од 1982. до 1990. године био је ангажован као први хорниста Симфонијског оркестра Радио Берлина (данас Немачки симфонијски оркестар) којим су дириговали Рикардо Шаји и Владимир Ашкенази. Од 1992. до 1998. године је радио као професор хорне на Музичкој академији у Штутгарту, а професор хорне на реномираном Моцартеуму у Салцбургу постао је 1998. године. Од 2000. године је шеф Одсека за хорну на Музичком колеџу Краљица Софија у Мадриду.

 

Влатковић је наступао као солиста са многим познатим симфонијским и камерним оркестрима, као што су Баварски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар радиотелевизије из Штутгарта, Немачки симфонијски оркестар, Минхенски камерни оркестар, Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Симфонијски оркестар Града Бирмингема, Енглески камерни оркестар, Шкотски камерни оркестар, Академија St. Martin in the Fields, Оркестар Моцартеум, Камерата академика из Салцбурга, Бечки камерни оркестар, Оркестар Санта Ћећилија из Рима, Ротердамска филхармонија, оркестри из Берна, Базела, Цириха, Лиона, Стразбура, Симфонијски оркестар Јапанске радиотелевизије, Метрополитан и Јомиури оркестри из Токија, као и симфонијски оркестри из Аделејда и Мелбурна.

 

У периоду 2000–2003. године Влатковић је био уметнички директор Септембарског фестивала камерне музике у Марибору. Редовно наступа са Андрашом Шифом, Хајнцом Холигером, Елмаром Шмидом и Клаусом Тунеманом. Као веома тражени камерни музичар, учествовао је на фестивалу Локенхаус Гидона Кремера, Децембарским вечерима Свјатослава Рихтера у Москви, на фестивалу Кројт Олега Кагана и Наталије Гутман, фестивалу Марлборо Рудолфа Серкина, фестивалу Мондзе Андраша Шифа, на фестивалима у Вићенци, Итингену, Кумоу, Праша Коуву и Фестивалу Казалс у Праду.

 

Влатковић је учествовао у премијерним извођењима композиција Елиота Картера, Софије Губајдулине, Хајнца Холигера и неколико хрватских композитора који су писали концерте специјално за њега. У мају 2008. године је премијерно одсвирао Концерт за хорну који је за њега компоновао Кшиштоф Пендерецки, заједно са Бременском филхармонијом и композитором у улози диригента. Ову композицију је још неколико пута изводио у Јапану, Тајвану, као и у Пољској поводом композиторовог седамдесет и петог рођендана. Очекују га наступи у Немачкој, Шпанији, Италији и Хрватској, као и у Берлинској филхармонији са бившим матичним оркестром, под управом Владимира Ашкеназија. У сезони 2008/09, Влатковић је наставио свој ангажман као резиденцијални уметник у оркестру Верди у Милану.

 

Радован Влатковић је добитник Награде немачких критичара за неколико својих издања. Међу његовим бројним снимцима налазе се концерти Моцарта и Штрауса са Енглеским камерним оркестром и диригентом Џефријем Тејтом, композиције Сен-Санса са Оркестарским ансамблом из Париза под управом Жан-Жака Канторова, Бритнова Серенада за тенор, хорну и гудачки оркестар са Нилом Џенкинсом и Ансамблом Ориол у Берлину, Концерти за две хорне Леополда Моцарта и Фаша са Херманом Бауманом и Академијом St. Martin in the Fields, под управом Ајоне Браун. Бројне Влатковићеве снимке, укључујући и камерне музике, издале су дискографске куће EMI, DECCA, Philips, Deutsche Grammophon, Teldec, Dabringhaus & Grimm и Denon.

 

Влатковић је 2014. године постао почасни члан Краљевске музичке академије, што је част коју има само 300 музичара из целог света.

 

Радован Влатковић свира хорну модел 20 М, фирме Паксман из Лондона.