Languages

Piter Mur

“Mur pokazuje elokventnost i plemenitost koja se čini nemogućom postići bilo čim osim ljudskim glasom” – reči su Muzičkog časopisa BBC-ja nakon predstavljanja njegovog debi albuma Životna sila, objavljenog u junu 2018.

 

Piter Mur zadivljuje međunarodnu publiku izražavanjem neposredno iz duše i majstorskom tehnikom, uz bezgraničnu svestranost i sposobnost trenutnog postizanja lične povezanosti sa slušaocem. U jednom velikom skoku, od zvezde u usponu postao je jedan od ključnih predstavnika svog instrumenta.

 

Godine 2018. i 2019. kao deo programa ECHO zvezda u usponu, Mur je održao resitale na najpoznatijim mestima kao što su bečki Muzikferajn, Koncergebau u Amsterdamu, Filharmonija sa Labe iz Hamburga, Filharmonija u Kelnu i Barbikan Centar. Učestvovao je na resitalnim turnejama širom Kine, Japana, Koreje, Australije i Južne Amerike, predstavljajući širok spektar repertoara od ranobarokne muzike do romantičarskih transkripcija pesama i upoznavajući novu publiku sa originalnim delima za trombon.

 

Kao solista, Mur je nastupao sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Simfonijskim orkestrom BBC-ja iz Velsa, Koncertnim orkestrom BBC-ja, Alster orkestrom, Simfonijom iz Lucerna i Kamernim orkestrom iz Poljske. Često se pojavljivao na BBC Radio 3 i između 2015. i 2017. godine i bio je proglašen za Umetnika nove generacije. Imao je više nastupa u dvorani Vigmor Hol, a 2018. godine debitovao je na festivalu Spoleto u Sjedinjenim Američkim Državama. Svetske premijere Fransiska Kola, Roksane Panufnik i britanska premijera koncerta za trombon Džejmsa Mekmilana označavaju Piterovu želju da trombon stavi u prvi plan savremene muzike.

 

Piter je privukao nacionalnu pažnju 2008. godine kad je sa 12 godina postao najmlađi pobednik u istoriji BBC-jevog takmičenja Mladi muzičar. On je prvi trombonista Londonskog simfonijskog orkestra od 2014. godine. Piter je uzeo jednogodišnje odsustvo u 2019/20 da bi se posvetio novim projektima. Pored izvođačke karijere, profesor je trombona na Kraljevskoj muzičkoj akademiji i Školi za muziku i dramu Gildhol.

 

Piter Mur je međunarodni umetnik Jamahe (Yamaha International Artist) i zahvalan je ovoj kompaniji na njihovoj stalnoj podršci u proteklih deset godina.