Languages

Питер Мур

„Мур показује елоквентност и племенитост која се чини немогућом постићи било чим осим људским гласом“ – речи су Музичког часописа Би-Би-Си-ја након представљања његовог деби албума Животна сила, објављеног у јуну 2018.

 

Питер Мур задивљује међународну публику изражавањем непосредно из душе и мајсторском техником, уз безграничну свестраност и способност тренутног постизања личне повезаности са слушаоцем. У једном великом скоку, од звезде у успону постао је један од кључних представника свог инструмента.

 

Године 2018. и 2019. као део програма ЕХО звезда у успону, Мур је одржао реситале на најпознатијим местима као што су бечки Музикферајн, Концергебау у Амстердаму, Филхармонија са Лабе из Хамбурга, Филхармонија у Келну и Барбикан Центар. Учествовао је на реситалним турнејама широм Кине, Јапана, Кореје, Аустралије и Јужне Америке, представљајући широк спектар репертоара од ранобарокне музике до романтичарских транскрипција песама и упознавајући нову публику са оригиналним делима за тромбон.

 

Као солиста, Мур је наступао са Лондонским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја, Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја из Велса, Концертним оркестром Би-Би-Си-ја, Алстер оркестром, Симфонијом из Луцерна и Камерним оркестром из Пољске. Често се појављивао на Би-Би-Си Радио 3 и између 2015. и 2017. године и био је проглашен за Уметника нове генерације. Имао је више наступа у дворани Вигмор Хол, а 2018. године дебитовао је на фестивалу Сполето у Сједињеним Америчким Државама. Светске премијере Франсиска Кола, Роксане Пануфник и британска премијера концерта за тромбон Џејмса Мекмилана означавају Питерову жељу да тромбон стави у први план савремене музике.

 

Питер је привукао националну пажњу 2008. године кад је са 12 година постао најмлађи победник у историји Би-Би-Си-јевог такмичења Млади музичар. Он је први тромбониста Лондонског симфонијског оркестра од 2014. године. Питер је узео једногодишње одсуство у 2019/20 да би се посветио новим пројектима. Поред извођачке каријере, професор је тромбона на Краљевској музичкој академији и Школи за музику и драму Гилдхол.

 

Питер Мур је међународни уметник Јамахе (Yамаха International Atist) и захвалан је овој компанији на њиховој сталној подршци у протеклих десет година.