Languages

Petr Limonov

Superiorna inteligencija, vanserijska snaga, suptilnost, sofisticiranost i besprekoran osećaj za ritam – Notingam Post

 

Izuzetno višeslojni, fenomenalni muzičar, koji poseduje beskrajnu paletu sposobnosti – Klasikal Mjuzik Magazin

 

Pobednik klavirskog takmičenja Nikolaj Rubinštajn, učenik Marije Žoao Pireš i Dmitrija Aleksejeva, nagrađivani britanski pijanista Petr Limonov sve je traženiji širom sveta kako kao solista, tako i kao kamerni muzičar. Njegovi zapaženi nastupi uključuju festival La Rok d’Anteron, Vigmor Hol, Sautbenk Centar, muzički festival u Lerićiju, Kadogan Hol, Kings Plejs, Veliku dvoranu Moskovskog konzervatorijuma, solistički resital u Duks Holu za Njegovo Visočanstvo Kralja Čarlsa III, AjTjuns Festival, TV nastupe za Bi-Bi-Si Proms Ekstra, Podijum Vitman i emitovanja na Bi-Bi-Si radiju 3. Njegova obrada pesme Auld Lang Syne, sa albuma Nikole Benedeti Povratak kući, za izdavačku kuću Deka izvedena je u Albert Holu na Bi-Bi-Si Promsu.

Petr je dirigovao orkestarskim koncertom na otvorenom na Trafalgar Skveru, u Londonu, 6. marta 2022. godine, u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Petr je snimao albume za izdavačke kuće Deka, Oniks Klasiks, Čandos i Čemps Hil; album 1948, snimljen s Laurom van der Hejden, dobio je nagrade Edison Klasik i nagradu Bi-Bi-Si-ja za najboljeg novajliju godine. Tokom godina, njegovi partneri u kamernoj muzici uključivali su, između ostalih, Mariju Žoao Pireš, Nikolu Benedeti, Adrijanu Brendelu, Lauru van der Hejden, Dženifer Pajk, Matildu Milvidski i Leonarda Elšenbrojha.

 

Petr Limonov je jedan od najboljih pijanista i muzičara koje sam slušala i sa kojima sam imala čast da nastupam. Takva duboka senzibilnost, koju on poseduje, izuzetno je retka; njegova muzička inteligencija je superiorna, a pijanistička snaga impresivna. Petr je jedna od najprosvetljenijih muzičkih duša s kojima sam se susrela. – Nikola Benedeti

 

Njegovo majstorstvo muziciranja je hipnotišuće. – Rubrik Njuz

 

Rođeni Moskovljanin, Petr je počeo da svira klavir sa pet godina. Godinu dana kasnije, upisao se u prestižnu Moskovsku srednju muzičku školu, gde je učio pod mentorstvom Sjavuša Gadžijeva, Valerija Pjaseckog i kasnije Andreja Pisareva. Nakon osvajanja prve nagrade na Međunarodnom klavirskom takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu, počeo je da drži koncerte širom Evrope i Rusije, uz podršku Međunarodne fondacije Vladimir Spivakov. Nastavio je da studira sa Hamišom Milneom i Aleksanderom Sacom na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu uz punu stipendiju, nakon čega je proveo godinu dana na Ekol Normal de Muzik de Pari Alfred Korto, gde su mu nastavnici bili Ramzi Jasa i Volfram Šmit-Leonardi. Petr se 2010. godine vratio u London kako bi započeo postdiplomske studije na Kraljevskom muzičkom koledžu sa Dmitrijem Aleksejevim, takođe uz punu stipendiju, i gde je stekao master diplomu 2012. godine. Tokom studija, Petr je učestvovao na majstorskim kursevima koje su vodili Ferenc Radoš, Alfred Brendel, Stiven Ho, Vitalij Margulis i Stiven Kovačević; uporedo je na Kraljevskom muzičkom koledžu studirao i dirigovanje, pod vođstvom Petera Starka. U novembru 2013. Petr je imao svoj prvi dirigentski nastup sa Londonskim međunarodnim kamernim orkestrom, izvodeći dela Glazunova i Rahmanjinova u Kadogan Holu.