Languages

Paćo Flores

Paćo Flores, prva truba Simfonijskog orkestra Simon Bolivar, nosilac je najvišeg priznanja, prve nagrade, na međunarodnom takmičenju Moris Andre, najpoznatijem takmičenju trubača na svetu, kao i prve nagrade na međunarodnom takmičenju Filip Džons i prve nagrade na međunarodnom takmičenju Grada Porćije. Školovan u čuvenom sistemu orkestara za mlade i decu u Venecueli, dobio je vrhunska priznanja za svoje solističke nastupe, resitale i snimke.

 

Izvodeći s podjednakom veštinom i klasična i savremena dela, Flores u svoje zadivljujuće interpretacije unosi veliku količinu energije, naglašenu najlepšim instrumentalnim bojama. Kao solista, nastupao je, između ostalih, sa Kijevskom filharmonijom, Kameratom iz Sankt Petersburga, Orkestarskim ansamblom iz Pariza, Orkestrom nacionalne garde, NHK Orkestrom iz Japana, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom iz Osake, Simfonijskim orkestrom Simon Bolivar iz Venecuele, Simfonijskim orkestrom iz Diseldorfa, kao i Arktičkom filharmonijom. Takođe je nastupao u koncertnim salama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Plejel hol u Parizu i Opera Citi u Tokiju. Kao jedan od osnivača Duvačkog kvinteta Simon Bolivar, učestvovao je na brojnim turnejama po Evropi, Južnoj Americi, SAD i Japanu.

 

Iskusni orkestarski muzičar, Flores svira na poziciji prve trube u Simfonijskom orkestru Simon Bolivar iz Venecuele, Saito Kinen orkestru iz Japana i Simfonijskom orkestru iz Majamija, pod muzičkim rukovodstvom maestra kao što su Klaudio Abado, Ser Sajmon Retl, Seiđi Ozava, Đuzepe Sinopoli, Rafael Fribek de Burgos, Eduardo Marturet, Gustavo Dudamel i mnogi drugi.

 

Kao osnivač i direktor Latinoameričke akademije trubača u Venecueli, Flores veliku pažnju posvećuje stvaranju perspektivnih generacija mladih talenata. Izuzetno je zainteresovan za promociju savremene muzike i to čini dajući značajni doprinos kroz izvođenje i interpretaciju svog instrumenta. Njegov repertoar uključuje narudžbine i premijere dela kompozitora kao što su Rože Butri, Efrain Ošer, Đankarlo Kastro, Santjago Baez, Huan Karlos Nunjez i Serhio Bernal. Nedavno je sa Arktičkom filharmonijom pod upravom maestra i kompozitora Kristijana Lindberga bio na velikoj koncertnoj turneji širom Norveške i Austrije, izvodeći svoj koncert Akbank Bunka, komad za trubu i orkestar, sa kojim je debitovao u Festšpilhausu u Salcburgu i u Muzikferajnu u Beču. Njegov prvi album La Trompeta venezolana objavila je izdavačka kuća Gvataka Produkcija.

 

Umetnik kuće Stomvi, Flores svira instrumente koje za njega ekskluzivno proizvodi ova renomirana kompanija, a i aktivno je uključen u razvoj i inovacije svojih instrumenata.

 

Paćo Flores je ekskluzivni umetnik Dojče Gramofona sa već tri izdanja: Kantar sa berlinskim Koncerthaus orkestrom i dirigentom Kristijanom Vaskezom; Entropija, za koji je dobio zlatnu medalju Global Mjuzik nagrade 2017. godine; Fraktali sa Arktičkom filharmonijom i Kristijanom Lindbergom; kao i dupli CD-DVD Kantos i Revueltas sa Kraljevskom filharmonijom Galicije i Manuelom Ernandezom Silvo