Languages

Olga Šeps

Olga Šeps je rođena 1986. godine u jevrejskoj porodici u Moskvi, u Rusiji. Oboje njenih roditelja su rođeni u Ukrajini. Od 1992. godine, Olga živi sa svojom porodicom u Nemačkoj.

 

Nakon što se njena porodica preselila u Nemačku 1992. godine, Olga je počela intenzivnije da uči klavir. Već u ranoj dobi razvila je svoj jedinstveni stil sviranja, koji kombinuje snažnu osećajnost i moćnu izražajnost sa izvanrednom klavirskom tehnikom. Među onima koji su otkrili njen talenat bio je Alfred Brendel, koji je podržao mladu pijanistkinju. Nosilac stipendija Dojče Štiftung Muzikleben i Akademske fondacije nemačkog naroda, završila je studije sa profesorom Pavlom Gililovim u Kelnu 2013. godine, položivši svoj koncertni ispit sa najvišim ocenama. Školovanje je zaokružila sa profesorom Arijem Vardijem i profesorom Dmitrijem Baškirovim.

 

Pored čuvenih dela za klavir, repertoar Olge Šeps obuhvata kompozicije koje se retko čuju u koncertnoj dvorani, uključujući posthumne Etide Frederika Šopena, Prokletstvo Franca Lista, Egzotične ptice Olivijea Mesijana, Dvoržakov Koncert za klavir, Lamentate Arva Parta i Klavirski kvintet Mječislava Vajnberga.

 

Njeni solo resitali su jednako popularni kod publike širom sveta kao i njene solistički nastupi sa orkestrom i kamerni projekti.

 

Priznati dirigenti poput Tomasa Dausgora, Lorina Mazela, Hozea Serebrajera, Markusa Boša, Ralfa Vajkerta, Mišela Tabačnika, Antonija Vita, Ajvora Boltona, Kristijana Mandeala, Kristofa Altšteda, Tugana Sohijeva, Simon Jang, Markusa Pošnera i Pabla Heras-Kasada, pozvali su Olgu Šeps da sarađuje sa njima.

 

Među vodećim orkestrima sa kojima je nastupala su Fiharmonija iz Monte Karla, Varšavski filharmonijski orkestar, Mocarteum orkestar iz Salcburga, Minhenski simfonijski orkestar, Kraljevski nacionalni orkestar Škotske, Državni simfonijski kapela orkestar Rusije (Moskva), Vajmarski Štatskapele, ciriški Kamerni orkestar, Filharmonija severnonemačkog radija, Nacionalni orkestar Kapitola iz Tuluza, Praška filharmonija, Izraelski filharmonijski orkestar, Filharmonijski orkestar Novog Japana, Državni orkestar Braunšvajga, Simfonijski orkestar iz Helsingborga i Kraljevski simfonijski orkestar iz Sevilje.

 

Olga Šeps sa velikim uspehom nastupa u svetski poznatim koncertnim dvoranama kao što su Elbfilharmoni, Berlinska i Kelnska filharmonija, bečki Koncerthaus, Kadogan hol u Londonu, ciriški Tonhale i Santori hol u Tokiju. Tražen je gost na festivalima poput Rajngau muzički festival, Festšpile u Meklenburg-Forpomernu, Leto u Kisingu, Hajdelberško proleće, Rurski klavirski festival, Muzički festival u Šlezvig-Holštajnu, MDR Muzički letnji festival, Klavirski festival u Lucernu, Ahtbriken festival u Kelnu, Mocart festival u Vircburgu, Mersin festival u Turskoj i Menjuhin festival u Gštatu.

 

Strastvena kamerna muzičarka, redovno svira sa umetnicima kao što su Alban Gerhard, Danijel Houp, Adrian Brendel, Jan Vogler, Nils Monkemejer, Danski gudački kvartet, Danel kvartet i Kus kvartet, sa kojim je snimila Klavirski kvintet Mječislava Vajnberga.

 

Od 2009. godine, Olga Šeps je ekskluzivna umetnica Soni Klasikala. Njen debi album Šopen odmah je osvojio ECHO Klassik nagradu. Dva albuma koja su usledila, Ruski album (2010) i Šubert (2012), takođe su bila veoma pohvaljena od strane štampe. Njen četvrti Soni Klasikal CD je objavljen početkom 2014. godine i sadrži Šopenove Klavirske koncerte br. 1 i 2 sa Kamernim orkestrom Štutgarta. Uspeh njenog solo albuma Pesme, objavljenog 2015. godine, nadmašio je njen poslednji album Sati, koji je Olga Šeps snimila povodom 150. rođendana francuskog kompozitora Erika Satija: dostigao je prvo mesto na nemačkim klasičnim muzičkim top-listama. Njen CD Čajkovski je objavljen u oktobru 2017. godine, a nove trendove postavlja albumom 100% Skuter – Samo klavir na kojem je snimila aranžmane najpoznatijih hitova benda Skuter koje je napravio Sven Helbig. U 2019. godini, Olgin album Melodija je obuhvatio repertoar od Baha do Afeksa Tvina, koji pokriva period od četiri veka. Sledeće izdanje predstavljalo je njeno izvođenje Vajnbergerovog Klavirskog kvinteta sa Kus kvartetom. Na njenom albumu Porodica iz 2021. godine kombinuje dela iz klasičnog kanona sa novim klavirskim aranžmanima popularnih melodija i filmske muzike, kao i svetske premijere kompozicija Šilera, Čilija Gonzalesa i sopstvenih dela.

 

Od 2013. godine, Olga pripada odabranom krugu zvaničnih Stenvejevih umetnika.