Languages

Олга Шепс

Олга Шепс је рођена 1986. године у јеврејској породици у Москви, у Русији. Обоје њених родитеља су рођени у Украјини. Од 1992. године, Олга живи са својом породицом у Немачкој.

 

Након што се њена породица преселила у Немачку 1992. године, Олга је почела интензивније да учи клавир. Већ у раној доби развила је свој јединствени стил свирања, који комбинује снажну осећајност и моћну изражајност са изванредном клавирском техником. Међу онима који су открили њен таленат био је Алфред Брендел, који је подржао младу пијанисткињу. Носилац стипендија Дојче Штифтунг Музиклебен и Академске фондације немачког народа, завршила је студије са професором Павлом Гилиловим у Келну 2013. године, положивши свој концертни испит са највишим оценама. Школовање је заокружила са професором Аријем Вардијем и професором Дмитријем Башкировим.

 

Поред чувених дела за клавир, репертоар Олге Шепс обухвата композиције које се ретко чују у концертној дворани, укључујући постхумне Етиде Фредерика Шопена, Проклетство Франца Листа, Егзотичне птице Оливијеа Месијана, Дворжаков Концерт за клавир, Ламентате Арва Парта и Клавирски квинтет Мјечислава Вајнберга.

 

Њени соло реситали су једнако популарни код публике широм света као и њене солистички наступи са оркестром и камерни пројекти.

 

Признати диригенти попут Томаса Даусгора, Лорина Мазела, Хозеа Серебрајера, Маркуса Боша, Ралфа Вајкерта, Мишела Табачника, Антонија Вита, Ајвора Болтона, Кристијана Мандеала, Кристофа Алтштеда, Тугана Сохијева, Симон Јанг, Маркуса Пошнера и Пабла Херас-Касада, позвали су Олгу Шепс да сарађује са њима.

 

Међу водећим оркестрима са којима је наступала су Фихармонија из Монте Карла, Варшавски филхармонијски оркестар, Моцартеум оркестар из Салцбурга, Минхенски симфонијски оркестар, Краљевски национални оркестар Шкотске, Државни симфонијски капела оркестар Русије (Москва), Вајмарски Штатскапеле, циришки Камерни оркестар, Филхармонија севернонемачког радија, Национални оркестар Капитола из Тулуза, Прашка филхармонија, Израелски филхармонијски оркестар, Филхармонијски оркестар Новог Јапана, Државни оркестар Брауншвајга, Симфонијски оркестар из Хелсингборга и Краљевски симфонијски оркестар из Севиље.

 

Олга Шепс са великим успехом наступа у светски познатим концертним дворанама као што су Елбфилхармони, Берлинска и Келнска филхармонија, бечки Концертхаус, Кадоган хол у Лондону, циришки Тонхале и Сантори хол у Токију. Тражен је гост на фестивалима попут Рајнгау музички фестивал, Фестшпиле у Мекленбург-Форпомерну, Лето у Кисингу, Хајделбершко пролеће, Рурски клавирски фестивал, Музички фестивал у Шлезвиг-Холштајну, МДР Музички летњи фестивал, Клавирски фестивал у Луцерну, Ахтбрикен фестивал у Келну, Моцарт фестивал у Вирцбургу, Мерсин фестивал у Турској и Мењухин фестивал у Гштату.

 

Страствена камерна музичарка, редовно свира са уметницима као што су Албан Герхард, Данијел Хоуп, Адриан Брендел, Јан Воглер, Нилс Монкемејер, Дански гудачки квартет, Данел квартет и Кус квартет, са којим је снимила Клавирски квинтет Мјечислава Вајнберга.

 

Од 2009. године, Олга Шепс је ексклузивна уметница Сони Класикала. Њен деби албум Шопен одмах је освојио ЕХО Класик награду. Два албума која су уследила, Руски албум (2010) и Шуберт (2012), такође су била веома похваљена од стране штампе. Њен четврти Сони Класикал ЦД је објављен почетком 2014. године и садржи Шопенове Клавирске концерте бр. 1 и 2 са Камерним оркестром Штутгарта. Успех њеног соло албума Песме, објављеног 2015. године, надмашио је њен последњи албум Сати, који је Олга Шепс снимила поводом 150. рођендана француског композитора Ерика Сатија: достигао је прво место на немачким класичним музичким топ-листама. Њен ЦД Чајковски је објављен у октобру 2017. године, а нове трендове поставља албумом 100% Скутер – Само клавир на којем је снимила аранжмане најпознатијих хитова бенда Скутер које је направио Свен Хелбиг. У 2019. години, Олгин албум Мелодија је обухватио репертоар од Баха до Афекса Твина, који покрива период од четири века. Следеће издање представљало је њено извођење Вајнбергеровог Клавирског квинтета са Кус квартетом. На њеном албуму Породица из 2021. године комбинује дела из класичног канона са новим клавирским аранжманима популарних мелодија и филмске музике, као и светске премијере композиција Шилера, Чилија Гонзалеса и сопствених дела.

 

Од 2013. године, Олга припада одабраном кругу званичних Стенвејевих уметника.