Languages

Nikolaj Demidenko

Onda je došlo vreme za Sonatu D958 u ce-molu, sa svojim herojskim betovenovskim prizvucima. Demidenko je prva dva stava poveo u tako sporom tempu da bi publika verovatno zadremala da se radilo o nekom drugom umetniku, ali je on potpuno zakucao ovo izvođenje: skraćene fraze i nagli smiraji dočarali su sećanja, kajanje i grob. Zatim je došlo ponovno rođenje, uz galopirajuće ushićenje tarantele, dostižući vrhunac u eksploziji blistavosti.” Dnevni list Independent

 

Strastvena virtuoznost i muzikalnost pijaniste Nikolaja Demidenka donela mu je međunarodno priznanje.

 

Demidenko se proslavio svojim autoritativnim izvođenjem preko pedeset koncerata, naročito od Betovena, Bramsa, Prokofjeva, Rahmanjinova i Čajkovskog. Sarađivao je sa brojnim istaknutim dirigentima i orkestrima širom sveta, među kojima su Juri Termirkanov i Sanktpeterburška filharmonija, ser Rodžer Norington i Orkestar doba prosvetitelјstva, Mihail Jurovski i Galicijski simfonijski orkestar, Silven Kambrlen i Simfonijski orkestar Jomiuri, i mnogi drugi. Demidenkov repertoar resitala je opsežan i obuhvata dela Baha, Šopena, Klementija, Lista, Mendelsona, Mocarta, Musorgskog, Rahmanjihova, Šuberta i Skarlatija.

 

Nikolaj Demidenko je trenutno rezidencijalni solista Simfonijskog orkestra Kvinslenda. U sklopu ovog angažmana izvešće sve Betovenove klavirske koncerte, resital kamerne muzike i održaće majstorski kurs.

 

Od najvažnijih resitala u sezoni 2015/16. ističu se nastupi u Palati katalonske muzike u Barseloni, berlinskom Koncerthausu, na festivalu Tippet Rise u Montani, kao i resitali širom Australije, između ostalog u Hobartu, Lonsestonu i Adelejdu. Često nastupa u poznatim londonskim dvoranama, npr. u okviru serijala Veliki izvođači u Barbikan centru, kao i nedavno u Vigmor holu u sklopu ciklusa London Pianoforte Series. Pored toga, Nikolaj gostuje i na istaknutim festivalima širom sveta, kao što su Aldeburg, Peking, Dubrovnik, Eilat, Glazgov, Nјujork, Oslo, Singapur i Varšava. Prošlog leta, Nikolaj je išao na četvoronedelјnu turneju po Australiji i Novom Zelandu, na kojoj je izvodio ciklus od pet različitih resitalskih programa i dva koncertna programa, na opšte oduševlјenje i kritičara i publike.

 

Najvažnije koncerte iz proteklih i predstojećih sezona održao je u saradnji sa poznatim svetskim orkestrima, kao što su Simfonijski orkestar Kvinslenda, Simfonijski orkestar iz Adelejda, Simfonijski orkestar Barselone i nacionalni Katalonije, Orkestar Nacionalnog centra za scenske umetnosti iz Pekinga, Melburnski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Francuske, Simfonijski orkestar Polјske nacionalne radiotelevizije, Flamanski simfonijski orkestar, orkestar Filharmonija, Singapurski simfonijski orkestar, Španski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Sent Galena, Poznanjska filharmonija, Bi-Bi-Sijev Nacionalni orkestar Velsa, orkestri iz Ulstera i Halea, kao i Londonski izvođači Mocarta.

 

Za diskografsku kuću Hyperion Records Nikolaj Demidenko je snimao albume sa delima Baha-Buzonija, Šopena, Klementija, Lista, Metnera, Musorgskog, Prokofjeva, Rahmanjihova, Šuberta i Šumana, zatim koncerte Šopena, Metnera (nagrađen priznanjem časopisa Gramophone), Skrjabina, Čajkovskog i Vebera, kao i kompletan opus Prokofjevlјevih koncerata sa Londonskom filharmonijom pod rukovodstvom Aleksandra Lazareva. Za minhensku kuću AGPL je snimio Betovenovu Hamerklavir sonatu, zbirku Skarlatijevih sonata i CD sa Šopenovim delima, za koji je dobio Nagradu nemačkih kritičara muzičkih izdanja. U jesen 2008. godine je izdao novi album sa Šopenovim kompozicijama, uklјučujući i njegov prvi snimak 24 preludijuma, za diskografsku kuću Onyx Classics. Ovo izdanje je nagrađeno Specijalnom nagradom „Šopen“ 2010. godine za najbolјe izdanje, koje dodelјuje MIDEM.

 

Godine 2014. dodelјen mu je počasni doktorat Univerziteta iz Sarija za izuzetni doprinos Univerzitetu u oblasti muzike.