Languages

Николај Демиденко

Онда је дошло време за Сонату D958 у це-молу, са својим херојским бетовеновским призвуцима. Демиденко је прва два става повео у тако спором темпу да би публика вероватно задремала да се радило о неком другом уметнику, али је он потпуно закуцао ово извођење: скраћене фразе и нагли смираји дочарали су сећања, кајање и гроб. Затим је дошло поновно рођење, уз галопирајуће усхићење тарантеле, достижући врхунац у експлозији блиставости.” Дневни лист Индепендент

 

Страствена виртуозност и музикалност пијанисте Николаја Демиденка донела му је међународно признање.

 

Демиденко се прославио својим ауторитативним извођењем преко педесет концерата, нарочито од Бетовена, Брамса, Прокофјева, Рахмањинова и Чајковског. Сарађивао је са бројним истакнутим диригентима и оркестрима широм света, међу којима су Јури Термирканов и Санктпетербуршка филхармонија, сер Роџер Норингтон и Оркестар доба просветитељства, Михаил Јуровски и Галицијски симфонијски оркестар, Силвен Камбрлен и Симфонијски оркестар Јомиури, и многи други. Демиденков репертоар реситала је опсежан и обухвата дела Баха, Шопена, Клементија, Листа, Менделсона, Моцарта, Мусоргског, Рахмањихова, Шуберта и Скарлатија.

 

Николај Демиденко је тренутно резиденцијални солиста Симфонијског оркестра Квинсленда. У склопу овог ангажмана извешће све Бетовенове клавирске концерте, реситал камерне музике и одржаће мајсторски курс.

 

Од најважнијих реситала у сезони 2015/16. истичу се наступи у Палати каталонске музике у Барселони, берлинском Концертхаусу, на фестивалу Tippet Rise у Монтани, као и реситали широм Аустралије, између осталог у Хобарту, Лонсестону и Аделејду. Често наступа у познатим лондонским дворанама, нпр. у оквиру серијала Велики извођачи у Барбикан центру, као и недавно у Вигмор холу у склопу циклуса London Pianoforte Series. Поред тога, Николај гостује и на истакнутим фестивалима широм света, као што су Алдебург, Пекинг, Дубровник, Еилат, Глазгов, Њујорк, Осло, Сингапур и Варшава. Прошлог лета, Николај је ишао на четворонедељну турнеју по Аустралији и Новом Зеланду, на којој је изводио циклус од пет различитих реситалских програма и два концертна програма, на опште одушевљење и критичара и публике.

 

Најважније концерте из протеклих и предстојећих сезона одржао је у сарадњи са познатим светским оркестрима, као што су Симфонијски оркестар Квинсленда, Симфонијски оркестар из Аделејда, Симфонијски оркестар Барселоне и национални Каталоније, Оркестар Националног центра за сценске уметности из Пекинга, Мелбурнски симфонијски оркестар, Национални оркестар Француске, Симфонијски оркестар Пољске националне радиотелевизије, Фламански симфонијски оркестар, оркестар Филхармонија, Сингапурски симфонијски оркестар, Шпански национални оркестар, Симфонијски оркестар из Сент Галена, Познањска филхармонија, Би-Би-Сијев Национални оркестар Велса, оркестри из Улстера и Халеа, као и Лондонски извођачи Моцарта.

 

За дискографску кућу Hyperion Records Николај Демиденко је снимао албуме са делима Баха-Бузонија, Шопена, Клементија, Листа, Метнера, Мусоргског, Прокофјева, Рахмањихова, Шуберта и Шумана, затим концерте Шопена, Метнера (награђен признањем часописа Gramophone), Скрјабина, Чајковског и Вебера, као и комплетан опус Прокофјевљевих концерата са Лондонском филхармонијом под руководством Александра Лазарева. За минхенску кућу AGPL је снимио Бетовенову Хамерклавир сонату, збирку Скарлатијевих соната и ЦД са Шопеновим делима, за који је добио Награду немачких критичара музичких издања. У јесен 2008. године је издао нови албум са Шопеновим композицијама, укључујући и његов први снимак 24 прелудијума, за дискографску кућу Onyx Classics. Ово издање је награђено Специјалном наградом „Шопен“ 2010. године за најбоље издање, које додељује МИДЕМ.

 

Године 2014. додељен му је почасни докторат Универзитета из Сарија за изузетни допринос Универзитету у области музике.