Languages

Nikolaj Luganski

Sarađuje sa vrhunskim dirigentima, kao što su Osmo Vanska, Juri Temirkanov, Mihail Pljetnjov, Šarl Dutoa, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski. U njegove značajne koncerte u sezoni 2017/18. spadaju nastupi sa londonskim i baltimorskim simfonijskim orkestrima, orkestrom Nacionalne Akademije Santa Ćećilija, Honkongškom filharmonijom, Omladinskom nemačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon. Takođe je išao na evropske turneje sa Kraljevskom štokholmskom filharmonijom i dirigentom Sakarijem Oramom i sa Ruskim nacionalnim orkestrom.

 

Luganski drži resitale širom sveta, neki od budućih zakazanih nastupa biće održani u Vigmor Holu u Londonu, Teatru Šanzelize u Parizu, 92Y u Njujorku, u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, kao i u Eks an Provansu, Lisabonu, Tokiju i Rio de Žaneiru. Redovan je gost najistaknutijih svetskih festivala, među kojima su festival La Rok d’Anteron i festivali u Verbijeu, Tenglvudu i Raviniji. U kamernim sastavima, često nastupa sa Vadimom Rjepinom, Aleksandarom Knjazevim, Mišom Majskim i Leonidasom Kavakosom.

 

Luganski je višestruki dobitnik priznanja za mnogobrojna CD izdanja. Kompakt disk sa njegovim izvođenjem klavirskih sonata Rahmanjinova krunisan je nagradama Diapason d‘Or i EHO Klasik, dok su njegovi snimci Griga i Prokofjeva sa Kentom Naganom i Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina dobili nagradu Urednikov izbor časopisa Gramofon. Takođe je za neke ranije snimke dobio nagrade poput Diapason d‘Or, nagradu Muzičkog časopisa BBC i EHO klasik. Njegov najnoviji CD Velika sonata i Godišnja doba Čajkovskog, koji je izašao u junu 2017. godine, dobio je pozitivnu kritiku i ocenjen je kao inteligentan i zreo (Gardijan). Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Harmonia Mundi.

 

Luganski je umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu. Kao poštovalac njegove muzike, pijanista redovno nastupa na imanju Rahmanjinova i u muzeju Ivankovki.

 

Nikolaj Luganski je studirao u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi i na Moskovskom konzervatorijumu, kod profesora Tatjane Kestner, Tatjane Nikolajeve i Sergeja Dorenjskog. Aprila 2013. godine odlikovan je priznanjem Narodni umetnik Rusije.