Languages

Николај Лугански

Сарађује са врхунским диригентима, као што су Осмо Ванска, Јури Темирканов, Михаил Пљетњов, Шарл Дутоа, Ђанандреа Носеда и Владимир Јуровски. У његове значајне концерте у сезони 2017/18. спадају наступи са лондонским и балтиморским симфонијским оркестрима, оркестром Националне Академије Санта Ћећилија, Хонконгшком филхармонијом, Омладинском немачком филхармонијом и Симфонијским оркестром Jomiuri Nipon. Такође је ишао на европске турнеје са Краљевском штокхолмском филхармонијом и диригентом Сакаријем Орамом и са Руским националним оркестром.

 

Лугански држи реситале широм света, неки од будућих заказаних наступа биће одржани у Вигмор Холу у Лондону, Театру Шанзелизе у Паризу, 92Y у Њујорку, у великој сали Московског конзерваторијума, као и у Екс ан Провансу, Лисабону, Токију и Рио де Жанеиру. Редован је гост најистакнутијих светских фестивала, међу којима су фестивал La Rok d’Anteron и фестивали у Вербијеу, Тенглвуду и Равинији. У камерним саставима, често наступа са Вадимом Рјепином, Александаром Књазевим, Мишом Мајским и Леонидасом Кавакосом.

 

Лугански је вишеструки добитник признања за многобројна ЦД издања. Компакт диск са његовим извођењем клавирских соната Рахмањинова крунисан је наградама Diapason d‘Or i EHO Klasik, док су његови снимци Грига и Прокофјева са Кентом Наганом и Немачким симфонијским оркестром из Берлина добили награду Уредников избор часописа Грамофон. Такође је за неке раније снимке добио награде попут Diapason d‘Or, награду Музичког часописа BBC и EHO klasik. Његов најновији ЦД Велика соната и Годишња доба Чајковског, који је изашао у јуну 2017. године, добио је позитивну критику и оцењен је као интелигентан и зрео (Гардијан). Недавно је потписао ексклузивни уговор са издавачком кућом Хармониа Мунди.

 

Лугански је уметнички директор Фестивала Рахмањинов у руском граду Тамбову. Као поштовалац његове музике, пијаниста редовно наступа на имању Рахмањинова и у музеју Иванковки.

 

Николај Лугански је студирао у Централној музичкој школи у Москви и на Московском конзерваторијуму, код професора Татјане Кестнер, Татјане Николајеве и Сергеја Дорењског. Априла 2013. године одликован је признањем Народни уметник Русије.