Languages

Nemanja Radulović

U roku od samo nekoliko godina, Nemanja Radulović je osvojio svet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Deutsche Grammophon, za koju je objavio svoj poslednji snimak u novembru 2014. godine, i sa kojom niže uspehe jedan za drugim, negujući svoj talenat u saradnji sa najprestižnijim muzičkim institucijama današnjice.

 

Nemanja Radulović je imao prilike da nastupa sa najpoznatijim svetskim orkestrima, poput Minhenske filharmonije, Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Simfonijskog orkestra Zapadnonemačke radiotelevizije iz Kelna, Štutgartske filharmonije, Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Filharmonije Francuskog radija, Belgijskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog simfonijskog orkestra Italijanske radiotelevizije iz Torina, Orkestra iz Toskane, Kralјevske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Montreala i Tokijskog simfonijskog orkestra.

 

Kao redovni izvođač resitala, Nemanja je gostovao širom sveta po koncertnim dvoranama kao što su Karnegi Hol u Nјujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, dvorana Filharmonije u Berlinu, Sala Plejel i Pozorište Šanzelize u Parizu, Megaron u Atini, Santori Hol u Tokiju, Pozorište Kolon u Buenos Ajresu i Dvorana resitala u Melburnu, sa brojnim partnerima među kojima su Marijel Nordman, Lor Favr-Kan i Suzan Manof, sa kojom je snimio i album Betovenovih sonata u izdanju diskografkse kuće Decca/Universal Music.

 

Nemanja Radulović, takođe, preuzima ulogu umetničkog vođstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolјi trileri), čiji su članovi poznati muzičari u koncertnim dvoranama širom Evrope i Azije, čuveni po svom virtuoznom i očaravajućem muziciranju, kao i po nedavno objavlјenom istoimenom albumu, koji je izdala diskografska kuća Decca/Universal Music. Nemanjin drugi ansambl, Double Sens, koji je takođe poznat po izvrsnom izvođenju kamerne muzike, nedavno je snimio CD pod nazivom 5 godišnjih doba – na kome se nalaze Vivaldijeva Četiri godišnja doba i još jedna nova kompozicija, takođe u izdanju Decca/Universal Music. Nјegova dugogodišnja saradnja sa diskografskom kućom Universal iznedrila je, pored izdanja svog ansambla, i njegov poslednji snimak Paganinijevih kompozicija Paganini Fantasy (2013), u produkciji Deutsche Grammophon.

 

Nemanja Radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, i na Pariskom konzervatorijumu.

 

Na dodeli nagrada Victoires de la Musique 2005. je dobio priznanje Internacionalno otkriće godine, a na istom mestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umetnika. Od Fakulteta umetnosti u Nišu je dobio počasni doktorat.