Languages

Nemanja Radulović

Nemanja Radulović je strastveni zagovornik moći muzike da poveže ljude svojom jedinstvenom energijom i iskrenošću, impresivnom virtuoznošću, dubinom izraza i hrabrim izborom repertoara. Njegov dugo očekivani debi na Bi-Bi-Si Proms festivalu 2019. godine sa Simfonijskim orkestrom Burnmuta i dirigentom Kirilom Karabicom obuhvatio je izvođenje Barberovog Violinskog koncerta koje je ocenjeno kao izvođenje sa lirskom delikatnošću i virtuoznošću u poslednjem stavu (Tajms).

 

Godine 2021. potpisao je ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Vorner Klasiks, a njegov prvi album za ovu izdavačku kuću – Koreni – predstavlja fascinantno zvučno putovanje inspirisano različitim uticajima i motivima. Njegov prethodni album, Bajka, jedan od devet uspešnih snimaka napravljenih za Dojče gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup, ocenjen je kao pravi vrtlog strasti od strane Bi-Bi-Si Mjuzik Magazina, koji mu je dodelio 5 zvezdica i prestižnu nagradu Izbor kritike. Magazin Gramofon je pohvalio imaginativna uparivanja na albumu Bajka, rekavši da … Radulović izvodi [Hačaturijanov Violinski koncert] energično i strastveno… i da … sa Radulovićem kao pripovedačem, ovaj album priča čarobne priče.

 

Dobitnik nagrade Eho Klasik za najboljeg debitanta godine 2015. godine, Nemanja Radulović je umetnik koji teži proširivanju granica klasične muzike. Okupio je vernu publiku širom sveta koja uživa u njegovim nastupima sa mnogim vodećim svetskim orkestrima, uključujući Filharmoniju, Minhensku filharmoniju, Državni simfonijski orkestar iz Berlina, Štatskapele iz Drezdena, Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, Tokijski simfonijski orkestar, Jomiuri Nipon simfonijski orkestar iz Tokija, Španski nacionalni orkestar, Filharmoniju holanskog radija, Filharmoniju severnonemačkog radija u Hanoveru, Simfonijski orkestar zapadnonemačkog radija u Kelnu, Filharmoniju radija Francuske, Belgijski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar Lila, Nacionalni simfonijski orkestar italijanskog radija i televizije u Torinu, Toskanski orkestar, Tampere filharmoniju, Kraljevski filharmonijski orkestar, Filharmoniju Kopenhagena, Ženevski Kamerata orkestar, Simfoniju Kvinslenda, Orkestar Makaa i Simfonijski orkestar iz Bilbaoa.

 

Nedavni i predstojeći nastupi Nemanje Radulovića uključuju angažmane sa Njujorškom filharmonijom, Kamernim orkestrom iz Los Andjelesa, Geteborškim simfonijskim orkestrom, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Dizeldorfa, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RTE iz Dablina i Filharmonijom iz Strazbura; veliku turneju po Velikoj Britaniji sa Geteborškim simfonijskim orkestrom i dirigentom Haimeom Martinom; rasprodate nastupe sa njegovim ansamblom Dabl Sens na renomiranim festivalima kao što su Fol Žurne u Nantu i Koreži d’Oranž, kao i nastupi u prestižnim salama kao što su Teatar Jelisejskih polja u Parizu i Berlinska filharmonija, a konačno i na koncertu u bečkom Koncerthausu na koncertu kojim se otvara festivalska serija Muzičke omladine.

 

Pored svoje strasti za velike orkestre, Nemanja Radulović podjednako strastveno voli i intimno kamerno muziciranje i sve više je aktivan resitalista na međunarodnoj sceni. Nastupao je u renomiranim koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, amsterdamski Koncertgebau, Berlinska filharmonija, Sal Plejel i Teatar Jelisejskih polja u Parizu, Megaron u Atini, Santori Hol u Tokiju, Teatro Kolon u Buenos Ajresu i Melburnški Resital Centar u Australiji. Svirao je sa brojnim partnerima u resitalima kao što su Marijel Nordman, Lora Favr-Kan i Suzan Manof.

 

Nemanja Radulović takođe redovno preuzima ulogu izvođača i dirigenta sa svojim kamernim orkestrom Dabl Sens, koji je nedavno dobio priznanje za svoj muzički film pod nazivom Jedinstven – umetnik, grad, koncert, koji sadrži izbor dela Baha i Vivaldijeva Četiri godišnja doba, kao i novi aranžman Aleksandra Sedlara, sa kojim često sarađuje, za Šeherezadu Rimskog-Korsakova, sve snimljeno i izvedeno uživo na čuvenom neolitskom nalazištu u Karnaku, u Francuskoj. Njihovi drugi nedavni snimci uključuju Paganinijevu Fantaziju (2013), Putovanje na Istok (2014), Bah (2016), Čajkovski (2017) i Bajka (2018).

 

Nemanja Radulović je nagrađen za svoj doprinos klasičnoj muzici visokim priznanjem na godišnjoj dodeli nagrada Pobednici klasične muzike 2005. godine, u kategoriji Međunarodno otkriće, Počasnim doktoratom Univerziteta umetnosti u Nišu, Srbija, kao i El Stajl nagradom za Muzičara godine 2015. godine. Bio je pobednik i nekoliko međunarodnih takmičenja za violinu, kao što su Jozef Joakim u Hanoveru, Đorđe Enesku u Bukureštu i Stradivarius u Kremoni.

 

Rođen u Srbiji 1985. godine, Nemanja Radulović je studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, Štaufer akademiji u Kremoni pod mentorstvom Salvatorea Akarda, i na Konzervatorijumu u Parizu, pod mentorstvom Patrisa Fontanaroze.