Languages

Немања Радуловић

У року од само неколико година, Немања Радуловић је освојио свет класичне музике својим виртуозним музицирањем и авантуристичким програмима. Недавно је потписао ексклузивни уговор са дискографском кућом Deutsche Grammophon, за коју је објавио свој последњи снимак у новембру 2014. године, и са којом ниже успехе један за другим, негујући свој таленат у сарадњи са најпрестижнијим музичким институцијама данашњице.

 

Немања Радуловић је имао прилике да наступа са најпознатијим светским оркестрима, попут Минхенске филхармоније, Филхармоније Севернонемачке радиотелевизије из Хановера, Симфонијског оркестра Западнонемачке радиотелевизије из Келна, Штутгартске филхармоније, Немачког симфонијског оркестра из Берлина, Филхармоније Француског радија, Белгијског националног оркестра, Националног симфонијског оркестра Италијанске радиотелевизије из Торина, Оркестра из Тоскане, Краљевске филхармоније, Симфонијског оркестра из Монтреала и Токијског симфонијског оркестра.

 

Као редовни извођач реситала, Немања је гостовао широм света по концертним дворанама као што су Карнеги Хол у Њујорку, Концертгебау у Амстердаму, дворана Филхармоније у Берлину, Сала Плејел и Позориште Шанзелизе у Паризу, Мегарон у Атини, Сантори Хол у Токију, Позориште Колон у Буенос Ајресу и Дворана реситала у Мелбурну, са бројним партнерима међу којима су Маријел Нордман, Лор Фавр-Кан и Сузан Маноф, са којом је снимио и албум Бетовенових соната у издању дискографксе куће Decca/Universal Music.

 

Немања Радуловић, такође, преузима улогу уметничког вођства у свом ансамблу The Devils’ Trills (Ђавољи трилери), чији су чланови познати музичари у концертним дворанама широм Европе и Азије, чувени по свом виртуозном и очаравајућем музицирању, као и по недавно објављеном истоименом албуму, који је издала дискографска кућа Decca/Universal Music. Немањин други ансамбл, Double Sens, који је такође познат по изврсном извођењу камерне музике, недавно је снимио ЦД под називом 5 годишњих доба – на коме се налазе Вивалдијева Четири годишња доба и још једна нова композиција, такође у издању Decca/Universal Music. Његова дугогодишња сарадња са дискографском кућом Universal изнедрила је, поред издања свог ансамбла, и његов последњи снимак Паганинијевих композиција Paganini Fantasy (2013), у продукцији Deutsche Grammophon.

 

Немања Радуловић је рођен у Србији 1985. године. Студирао је на Факултету музичке уметности у Београду, Високој школи за музику и позориште у Сарбрикену, и на Париском конзерваторијуму.

 

На додели награда Victoires de la Musique 2005. је добио признање Интернационално откриће године, а на истом месту је 2014. године проглашен за најбољег уметника. Од Факултета уметности у Нишу је добио почасни докторат.