Languages

Немања Радуловић

Немања Радуловић је страствени заговорник моћи музике да повеже људе својом јединственом енергијом и искреношћу, импресивном виртуозношћу, дубином израза и храбрим избором репертоара. Његов дуго очекивани деби на Би-Би-Си Промс фестивалу 2019. године са Симфонијским оркестром Бурнмута и диригентом Кирилом Карабицом обухватио је извођење Барберовог Виолинског концерта које је оцењено као извођење са лирском деликатношћу и виртуозношћу у последњем ставу (Тајмс).

 

Године 2021. потписао је ексклузивни уговор са издавачком кућом Ворнер Класикс, а његов први албум за ову издавачку кућу – Корени – представља фасцинантно звучно путовање инспирисано различитим утицајима и мотивима. Његов претходни албум, Бајка, један од девет успешних снимака направљених за Дојче грамофон и Јуниверзал Мјузик Груп, оцењен је као прави вртлог страсти од стране Би-Би-Си Мјузик Магазина, који му је доделио 5 звездица и престижну награду Избор критике. Магазин Грамофон је похвалио имагинативна упаривања на албуму Бајка, рекавши да… Радуловић изводи (Хачатуријанов Виолински концерт) енергично и страствено… и да… са Радуловићем као приповедачем, овај албум прича чаробне приче.

 

Добитник награде Ехо Класик за најбољег дебитанта године 2015. године, Немања Радуловић је уметник који тежи проширивању граница класичне музике. Окупио је верну публику широм света која ужива у његовим наступима са многим водећим светским оркестрима, укључујући Филхармонију, Минхенску филхармонију, Државни симфонијски оркестар из Берлина, Штатскапеле из Дрездена, Краљевску филхармонију из Ливерпула, Токијски симфонијски оркестар, Јомиури Нипон симфонијски оркестар из Токија, Шпански национални оркестар, Филхармонију холанског радија, Филхармонију севернонемачког радија у Хановеру, Симфонијски оркестар западнонемачког радија у Келну, Филхармонију радија Француске, Белгијски национални оркестар, Национални оркестар Лила, Национални симфонијски оркестар италијанског радија и телевизије у Торину, Тоскански оркестар, Тампере филхармонију, Краљевски филхармонијски оркестар, Филхармонију Копенхагена, Женевски Камерата оркестар, Симфонију Квинсленда, Оркестар Макаа и Симфонијски оркестар из Билбаоа.

 

Недавни и предстојећи наступи Немање Радуловића укључују ангажмане са Њујоршком филхармонијом, Камерним оркестром из Лос Анђелеса, Гетеборшким симфонијским оркестром, Сиднејским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Диселдорфа, Националним симфонијским оркестром РТЕ из Даблина и Филхармонијом из Стразбура; велику турнеју по Великој Британији са Гетеборшким симфонијским оркестром и диригентом Хаимеом Мартином; распродате наступе са његовим ансамблом Дабл Сенс на реномираним фестивалима као што су Фол Журне у Нанту и Корежи д’Оранж, као и наступи у престижним салама као што су Театар Јелисејских поља у Паризу и Берлинска филхармонија, а коначно и на концерту у бечком Концертхаусу на концерту којим се отвара фестивалска серија Музичке омладине.

 

Поред своје страсти за велике оркестре, Немања Радуловић подједнако страствено воли и интимно камерно музицирање и све више је активан реситалиста на међународној сцени. Наступао је у реномираним концертним дворанама као што су Карнеги хол у Њујорку, амстердамски Концертгебау, Берлинска филхармонија, Сал Плејел и Театар Јелисејских поља у Паризу, Мегарон у Атини, Сантори Хол у Токију, Театро Колон у Буенос Ајресу и Мелбурншки Реситал Центар у Аустралији. Свирао је са бројним партнерима у реситалима као што су Маријел Нордман, Лора Фавр-Кан и Сузан Маноф.

 

Немања Радуловић такође редовно преузима улогу извођача и диригента са својим камерним оркестром Дабл Сенс, који је недавно добио признање за свој музички филм под називом Јединствен – уметник, град, концерт, који садржи избор дела Баха и Вивалдијева Четири годишња доба, као и нови аранжман Александра Седлара, са којим често сарађује, за Шехерезаду Римског-Корсакова, све снимљено и изведено уживо на чувеном неолитском налазишту у Карнаку, у Француској. Њихови други недавни снимци укључују Паганинијеву Фантазију (2013), Путовање на Исток (2014), Бах (2016), Чајковски (2017) и Бајка (2018).

 

Немања Радуловић је награђен за свој допринос класичној музици високим признањем на годишњој додели награда Победници класичне музике 2005. године, у категорији Међународно откриће, Почасним докторатом Универзитета уметности у Нишу, Србија, као и Ел Стајл наградом за Музичара године 2015. године. Био је победник и неколико међународних такмичења за виолину, као што су Јозеф Јоаким у Хановеру, Ђорђе Енеску у Букурешту и Страдивариус у Кремони.

 

Рођен у Србији 1985. године, Немања Радуловић је студирао на Факултету музичке уметности у Београду, Високој школи за музику и позориште у Сарбрикену, Штауфер академији у Кремони под менторством Салватореа Акарда, и на Конзерваторијуму у Паризу, под менторством Патриса Фонтанарозе.