Languages

Narek Haknazarjan

Jermenski violončelista Narek Haknazarjan rođen je u Jerevanu, u porodici muzičara: njegov otac je violinista, a majka pijanistkinja. Pod mentorstvom Rostropoviča, Haknazarjan je diplomirao na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske 2011. godine, gde je studirao u klasi Lorensa Lesera. Pre toga je bio student Moskovskog konzervatorijuma u klasi Alekseja Seleznjova, kao i Muzičke škole Sajat-Nova u Jerevanu, u klasi Zareha Sarkisjana. Haknazarjan je dobitnik stipendija Fondacije Rostropovič i Ruskog fonda za scenske umetnosti. Dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Aram Hačaturijan u Jermeniji, 2006. godine i prvog mesta na Međunarodnom takmičenju mladih gudača Džohansen 2006. godine. Kao dobitnik Prve nagrade na Međunarodnim audicijama mladih koncertnih umetnika 2008. godine, Haknazarjan je održao svoje prve nastupe u Vašingtonu i Karnegi Holu.

 

Nakon osvajanja prve nagrade i zlatne medalјe za violončelo na 14. međunarodnom takmičenju Čajkovski 2011. godine, sa svoje 22 godine, Narek Haknazarjan je nastupao sa većinom najpoznatijih svetskih orkestara i stekao svetsku reputaciju kao jedan od najbolјih violončelista svoje generacije. U periodu 2014–2016. godine učestvovao je u prestižnom programu Bi-Bi-Sija Umetnici nove generacije, a 2016. je prvi put nastupio na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms.

 

Haknazarjan je nastupao sa orkestrima kao što su Pariski orkestar, Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Čikaga, Simfonijski orkestar iz Sidneja, Roterdamska filharmonija, Češka filharmonija, Simfonijski orkestar radiotelevizije iz Frankfurta, Simfonijski orkestar Japanske radiotelevizije, Seulska filharmonija, kao i sa dirigentima poput Gergijeva, Hruše, Kopmana, N. Jarvija, Pletnjova, Slatkina, Sokijeva, Robertsona, i Belohlaveka. Imao je veoma uspešan prvi nastup sa Losanđeleskom filharmonijom u amfiteatru Holivud Boul 2015. godine, a iste godine je išao na turneju po Španiji sa Simfonijskim orkestrom Zapadnonemačke radiotelevizije iste godine.

 

Kao strastveni kamerni muzičar i resitalista, Haknazarjan je nastupao u dvoranama kao što su Koncertgebau u Amsterdamu, Sala Plejel u Parizu, Vigmor Hol, berlinski i bečki Koncerthaus, Ođi Hol u Tokiju, Šangajska koncertna dvorana, Karnegi Hol, Džordan Hol (Boston), kao i na festivalima Meklenburg-Forpomern, Betovenfest u Bonu, Ravinija, Aspen, Pjatigorski, Mikeli, Paul Kazals, Lucern, Verbije i mnogim drugim.

 

Najvažniji angažmani u sezoni 2016/17. bili su prvi nastupi sa Kralјevskom filharmonijom iz Stokholma, Orkestrom Koncerthausa iz Berlina, Holandskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Jute, Orkestrom Operskog pozorišta iz Rima, Minhenskim kamernim orkestrom, Esenskom filharmonijom, kao i povratak saradnji sa Filharmonijom Bi-Bi-Sija, Novozelandskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Toskane i ponovno učešće na Varšavskom Uskršnjem festivalu. Resitale je držao u Londonu, Luganu i Ajndhovenu a tokom leta 2017. je ostvario turneje po jugoistočnoj Aziji: Tajpeju, Seulu, Kjotu i Tokiju.

 

Narek Haknazarjan svira na violončelu Đuzepea Gvarnerija iz 1707. godine, a koristi gudalo Fransoa Turta.