Languages

Нарек Хакназарјан

Јерменски виолончелиста Нарек Хакназарјан рођен је у Јеревану, у породици музичара: његов отац је виолиниста, а мајка пијанисткиња. Под менторством Ростроповича, Хакназарјан је дипломирао на Музичком конзерваторијуму Нове Енглеске 2011. године, где је студирао у класи Лоренса Лесера. Пре тога је био студент Московског конзерваторијума у класи Алексеја Селезњова, као и Музичке школе Сајат-Нова у Јеревану, у класи Зареха Саркисјана. Хакназарјан је добитник стипендија Фондације Ростропович и Руског фонда за сценске уметности. Добитник је прве награде на Међународном такмичењу Арам Хачатуријан у Јерменији, 2006. године и првог места на Међународном такмичењу младих гудача Џохансен 2006. године. Као добитник Прве награде на Међународним аудицијама младих концертних уметника 2008. године, Хакназарјан је одржао своје прве наступе у Вашингтону и Карнеги Холу.

 

Након освајања прве награде и златне медаље за виолончело на 14. међународном такмичењу Чајковски 2011. године, са своје 22 године, Нарек Хакназарјан је наступао са већином најпознатијих светских оркестара и стекао светску репутацију као један од најбољих виолончелиста своје генерације. У периоду 2014–2016. године учествовао је у престижном програму Би-Би-Сија Уметници нове генерације, а 2016. је први пут наступио на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс.

 

Хакназарјан је наступао са оркестрима као што су Париски оркестар, Лондонски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Чикага, Симфонијски оркестар из Сиднеја, Ротердамска филхармонија, Чешка филхармонија, Симфонијски оркестар радиотелевизије из Франкфурта, Симфонијски оркестар Јапанске радиотелевизије, Сеулска филхармонија, као и са диригентима попут Гергијева, Хруше, Копмана, Н. Јарвија, Плетњова, Слаткина, Сокијева, Робертсона, и Белохлавека. Имао је веома успешан први наступ са Лосанђелеском филхармонијом у амфитеатру Холивуд Боул 2015. године, а исте године је ишао на турнеју по Шпанији са Симфонијским оркестром Западнонемачке радиотелевизије исте године.

 

Као страствени камерни музичар и реситалиста, Хакназарјан је наступао у дворанама као што су Концертгебау у Амстердаму, Сала Плејел у Паризу, Вигмор Хол, берлински и бечки Концертхаус, Ођи Хол у Токију, Шангајска концертна дворана, Карнеги Хол, Џордан Хол (Бостон), као и на фестивалима Мекленбург-Форпомерн, Бетовенфест у Бону, Равинија, Аспен, Пјатигорски, Микели, Паул Казалс, Луцерн, Вербије и многим другим.

 

Најважнији ангажмани у сезони 2016/17. били су први наступи са Краљевском филхармонијом из Стокхолма, Оркестром Концертхауса из Берлина, Холандском филхармонијом, Симфонијским оркестром Јуте, Оркестром Оперског позоришта из Рима, Минхенским камерним оркестром, Есенском филхармонијом, као и повратак сарадњи са Филхармонијом Би-Би-Сија, Новозеландским симфонијским оркестром, Оркестром Тоскане и поновно учешће на Варшавском Ускршњем фестивалу. Реситале је држао у Лондону, Лугану и Ајндховену а током лета 2017. је остварио турнеје по југоисточној Азији: Тајпеју, Сеулу, Кјоту и Токију.

 

Нарек Хакназарјан свира на виолончелу Ђузепеа Гварнерија из 1707. године, а користи гудало Франсоа Турта.