Languages

Nareh Argamanian

Od bečkog Muzikverajna do Linkoln centra u Njujorku, Nareh Argamanijan osvaja publiku u istaknutim dvoranama kao što su Vigmor hol, Berlinska filharmonija, Herkules sala u Minhenu, koncertne sale u Hamburgu, Beču, Lajpcigu, Los Anđelesu, Dortmundu, Diseldorfu, Muzej Gardner u Bostonu, Kimel Centar u Filadelfiji, Petronas hala u Kuala Lumpuru, dvorana Osaka Japan i drugi.

 

Sa više od 30 različitih koncerata na svom repertoaru, Nareh je već nastupala sa mnogim prestižnim orkestrima sa Bečkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Birmingema, Bečkim radio-simfonijskim orkestrom, Bečkim kamernim orkestrom, Orkestrom Tonhale iz Ciriha, Radio-simfonijskim orkestrom Frankfurta, Simfonijskim orkestrom Hamburga, Berlinskim radio-simfonijskim orkestrom, operskim orkestrom Osla, Simfonijskim orkestrom iz Norčepinga, filharmonijama iz Strazbura i Monte Karla, orkestrom Metropoliten iz Montreala, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RTE, Sinfonijetom iz Hong Konga, Simfonijskim orkestrom iz Kjota, Toho orkestrom iz Japana, Malezijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Sen Galena, Bernskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Boston Pops i drugim.

 

U prethodnoj sezoni je debitovala je sa Simfonijom iz Montreala, Simfonijskim orkestrom Santa Rosa i Simfonijskim orkestrom la Mone iz Brisela. Sa simfonijskim orkestrom Helsingborga odlazi na turneje u 10 gradova u SAD. Sa filharmonijom iz Malte na turnejama po Evropi pojavljuje se u Bečkom Muzikferajnu, zatim u Štutgartu i na Malti. Pored toga, nastupa na festivalu u Šlezvig-Holštajnu. Održava resitale po Nemačkoj, Austriji, Malti, SAD-u i Kanadi. Takođe sa Minhenskim kamernim orkestrom i Hauardom Grifitsom je realizovala snimak za Sony Classical.

 

Nareh redovno gostuje na renomiranim festivalima u Lucernu, Kolmaru, an Provansu, Bregencu, Meklenburgu i Švecingeru, Šlezvig-Holštajnu, Tenglevudu, Marlborou, Singapuru i Portlandu. Između ostalih brojnih nagrada, dobila je i mnoge nagrade, kao i Zvezda u usponu, Herbert fon Karajan, Nemački klavir i Orfeum.

 

Nareh je sarađivala sa mnogim dirigentima svetskog glasa, kao što su Kent Nagano, Ser Nevile Mariner, Alen Altinoglu, Jasuo Šinozaki, Džejms Gafigan, Majkl Francis, Kristijan Arming, Džon Ekselrod, Stefan Blunije, Oto Tausk, Oto Kami, Đođi Hatori, Fevzi Hajmor, Džosef Kvinta, Hauard Grifits, Mihael Zanderling, Kazuki Jamada, Sijan Žang, Žan-Mari Zajtouni i Kristof Popen.

 

Kao izvođač, Nareh je takođe posvećena kamernoj muzici i pojavljuje se na letnjim festivalima kamerne muzike širom sveta sa raznim muzičkim partnerima kao što su pijanisti Arnaldo Koen, Karlo Grante, violinisti Midori, Hjejun Park, Fumiaki Miura, čelisti Piter Vajli, Dejvid Sojer, violisti Kim Kaškašian i drugi.

 

Saradjivala je sa izdavačkim kućama Analekta i Pentaton Rekords.

 

Od svoje šeste godine, Nareh je dobijala pohvale kao “čudo od deteta” sa više od 18 međunarodnih nagrada, uključujući veliki broj prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Ali njen veliki prodor dogodio se kad je imala 18 godina i kad je osvojila prvu nagradu i sve posebne nagrade na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu, kao najmlađi dobitnik u istoriji tog takmičenja.

 

Nareh često improvizuje i pravi transkripcije poznatih orkestralnih i instrumentalnih dela kompozitora poput Baha, Čajkovskog, Pjacole, Komitasa, Hačaturijana, Rahmanjinova, Štrausa, Tarege i drugih.

 

Takođe učestvuje i svira u  dobrotvorne svrhe u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Jermeniji i SAD. Podržava humanitarne projekte pomoći deci u Jermeniji koja pate od leukemije, sirotištima i institucijama za zbrinjavanje žrtava prirodnih nepogoda ili nasilja, i u tu svhu je sakupljeno više od 200.000 evra.

 

Njene nastupe često emituju Nemački radio za kulturni program, Radio Stefandsom, Nordvestradio, BR Klasik, kulturni program HR 2, O1 Radio, ORF itd.

 

Od 2015. postaje “Bezendorferov umetnik”, pridružujući se tako velikim imenima kao što su Plasido Domingo, Danijel Barenboim, Andras Šif, Paul Badura-Škoda i drugi.

 

Rođena 1989. u Jermeniji, studirala je sa Aleksandrom Gurgenovim na muzičkoj školi Čajkovski u Jerevanu, a sa 15 godina postala je student Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Beču u klasi Hajnca Medjimoreca. Nareh je nastavila studije sa Avedisom Kujumdjijanom, kao i sa Arijem Vardijem na Univerzitetu za muziku i dramu u Hanoveru. Od 2016. godine Nareh je izabrana za istaknutog umetnika muzičke kapele kraljice Elizabete pod mentorstvom Luja Lortija i Avedisa Kujumdjijana.

 

Nareh tečno govori 4 jezika i trenutno živi u Beču.