Languages

Нарех Аргаманиан

Од бечког Музикверајна до Линколн центра у Њујорку, Нарех Аргаманијан осваја публику у истакнутим дворанама као што су Вигмор хол, Берлинска филхармонија, Херкулес сала у Минхену, концертне сале у Хамбургу, Бечу, Лајпцигу, Лос Анђелесу, Дортмунду, Диселдорфу, Музеј Гарднер у Бостону, Кимел Центар у Филаделфији, Петронас хала у Куала Лумпуру, дворана Осака Јапан и други.

 

Са више од 30 различитих концерата на свом репертоару, Нарех је веć наступала са многим престижним оркестрима са Бечким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром града Бирмингема, Бечким радио-симфонијским оркестром, Бечким камерним оркестром, Оркестром Тонхале из Цириха, Радио-симфонијским оркестром Франкфурта, Симфонијским оркестром Хамбурга, Берлинским радио-симфонијским оркестром, оперским оркестром Осла, Симфонијским оркестром из Норчепинга, филхармонијама из Стразбура и Монте Карла, оркестром Метрополитен из Монтреала, Националним симфонијским оркестром РТЕ, Синфонијетом из Хонг Конга, Симфонијским оркестром из Кјота, Тохо оркестром из Јапана, Малезијском филхармонијом, Симфонијским оркестром Сен Галена, Бернским симфонијским оркестром, оркестром Бостон Попс и другим.

 

У претходној сезони је дебитовала је са Симфонијом из Монтреала, Симфонијским оркестром Санта Роса и Симфонијским оркестром ла Моне из Брисела. Са симфонијским оркестром Хелсингборга одлази на турнеје у 10 градова у САД. Са филхармонијом из Малте на турнејама по Европи појављује се у Бечком Музикферајну, затим у Штутгарту и на Малти. Поред тога, наступа на фестивалу у Шлезвиг-Холштајну. Одржава реситале по Немачкој, Аустрији, Малти, САД-у и Канади. Такође са Минхенским камерним оркестром и Хауардом Грифитсом је реализовала снимак за Сонy Цлассицал.

 

Нарех редовно гостује на реномираним фестивалима у Луцерну, Колмару, ан Провансу, Брегенцу, Мекленбургу и Швецингеру, Шлезвиг-Холштајну, Тенглевуду, Марлбороу, Сингапуру и Портланду. Између осталих бројних награда, добила је и многе награде, као и Звезда у успону, Херберт фон Карајан, Немачки клавир и Орфеум.

 

Нарех је сарађивала са многим диригентима светског гласа, као што су Кент Нагано, Сер Невиле Маринер, Ален Алтиноглу, Јасуо Шинозаки, Џејмс Гафиган, Мајкл Францис, Кристијан Арминг, Џон Екселрод, Стефан Блуније, Ото Тауск, Ото Ками, Ђођи Хатори, Февзи Хајмор, Џосеф Квинта, Хауард Грифитс, Михаел Зандерлинг, Казуки Јамада, Сијан Жанг, Жан-Мари Зајтоуни и Кристоф Попен.

 

Као извођач, Нарех је такође посвеćена камерној музици и појављује се на летњим фестивалима камерне музике широм света са разним музичким партнерима као што су пијанисти Арналдо Коен, Карло Гранте, виолинисти Мидори, Хјејун Парк, Фумиаки Миура, челисти Питер Вајли, Дејвид Сојер, виолисти Ким Кашкашиан и други.

 

Сарадјивала је са издавачким кућама Аналекта и Пентатон Рекордс.

 

Од своје шесте године, Нарех је добијала похвале као „чудо од детета“ са више од 18 међународних награда, укључујуćи велики број првих награда на међународним такмичењима. Али њен велики продор догодио се кад је имала 18 година и кад је освојила прву награду и све посебне награде на Међународном музичком такмичењу у Монтреалу, као најмлађи добитник у историји тог такмичења.

 

Нарех често импровизује и прави транскрипције познатих оркестралних и инструменталних дела композитора попут Баха, Чајковског, Пјацоле, Комитаса, Хачатуријана, Рахмањинова, Штрауса, Тареге и других.

 

Такође учествује и свира у  добротворне сврхе у Француској, Немачкој, Аустрији, Јерменији и САД. Подржава хуманитарне пројекте помоћи деци у Јерменији која пате од леукемије, сиротиштима и институцијама за збрињавање жртава природних непогода или насиља, и у ту свху је сакупљено више од 200.000 евра.

 

Њене наступе често емитују Немачки радио за културни програм, Радио Стефандсом, Нордвестрадио, БР Класик, културни програм ХР 2, О1 Радио, ОРФ итд.

 

Од 2015. постаје „Безендорферов уметник“, придружујуćи се тако великим именима као што су Пласидо Доминго, Данијел Баренбоим, Андрас Шиф, Паул Бадура-Шкода и други.

 

Рођена 1989. у Јерменији, студирала је са Александром Гургеновим на музичкој школи Чајковски у Јеревану, а са 15 година постала је студент Универзитет за музику и извођачке уметности у Бечу у класи Хајнца Медјимореца. Нарех је наставила студије са Аведисом Кујумдјијаном, као и са Аријем Вардијем на Универзитету за музику и драму у Хановеру. Од 2016. године Нарех је изабрана за истакнутог уметника музичке капеле краљице Елизабете под менторством Луја Лортија и Аведиса Кујумдјијана.

 

Нарех течно говори 4 језика и тренутно живи у Бечу.