Languages

Nada Kolundžija

Nada Kolundžija je koncertna pijanistkinja, najznačajniji srpski izvođač i pasionirani promoter savremene muzike. Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja. Beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvalјujući njenim izvođenjima. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Svoje nastupe obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, upotrebom  glasa i snimlјenih zvučnih matrica, kao i multimedijalnim konceptima.

 

Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom. Dugogodišnji je saradnik i gost muzičar ansambla Les AMIS iz Toronta. Bila je višegodišnji član beogradskog Ansambla za drugu novu muziku i ansambla Krosover elita, fuzija klasike i džeza). Imala je turneje po Americi i Kanadi, Kini, Indiji i Meksiku i nastupala je u Mađarskoj, Holandiji, Tajlandu, Nemačkoj, Španiji, Ukrajini, Austriji, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Francuskoj i zemlјama bivše Jugoslavije.

 

Nastupala je na međunarodnim festivalima: Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto, Muzičko bijenale Zagreb, CHINCH – Beograd, Interfest – Bitola, Hvarske letnje priredbe, A tempo – Podgorica, BEMUS i BELEF – Beograd, Muzički Temišvar, Međunarodna tribina kompozitora – Beograd, Festival Ljublјana, CONTRASTS – Lavov, Kiev Music Fest, PLANUM – Budimpešta, Mađarska, Festival povodom 60-og rođendana H.M. kralјa – Bangkok – Tajland, NOMUS – Novi Sad i drugim.

 

Nastupala je u Sali Gavo u Parizu, Akademiji Santa Ćećilija u Rimu, Kenedi centru u Vašingtonu, Konzervatorijumu Nove Engleske i Berkli koledžu u Bostonu, zatim u Nјujorku, Montrealu, Torontu, Nјu Delhiju i mnogim drugim.

 

Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi  čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

 

Nagrade i priznanja:

  • Nominacije za Nagradu grada Beograda: 2015., 2011. i 2006. godine
  • Roterdam, 1981. i 1984. – diplome na Međunarodnom takmičenju za interpretaciju savremene muzike Fondacije Gaudeamus
  • Beograd, 1981. – Nagrada Socijalističke omladine Srbije Smeli cvet
  • Zagreb, 1980. – Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a
  • Beograd, 1980. – Nagrada SIZ-a kulture Beograda za najbolјe ostvarenje u 1979.
  • Roterdam, 1979. – Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista Arnold Šenberg

 

Ostvarila je mnogobrojne snimke za renomirane izdavačke kuće,  radio i televizijske programe.