Languages

Нада Колунџија

Нада Колунџија је концертна пијанисткиња, најзначајнији српски извођач и пасионирани промотер савремене музике. Остварила је изузетно велики број концерата у земљи и иностранству. Гостовала је на бројним фестивалима и добитница је интернационалних награда и признања. Београдска публика је велики број дела класика 20. века први пут чула захваљујући њеним извођењима. Остварила је велики број српских и светских премијера и свој репертоар стално проширује новим композицијама иностраних и домаћих савремених аутора, од којих су јој многа и посвећена. Своје наступе обогаћује свирањем препарираног клавира, клавира играчке, употребом  гласа и снимљених звучних матрица, као и мултимедијалним концептима.

 

Редовно наступа са својим братом, Јованом Колунџијом. Дугогодишњи је сарадник и гост музичар ансамбла Les AMIS из Торонта. Била је вишегодишњи члан београдског Ансамбла за другу нову музику и ансамбла Кросовер елита, фузија класике и џеза). Имала је турнеје по Америци и Канади, Кини, Индији и Мексику и наступала је у Мађарској, Холандији, Тајланду, Немачкој, Шпанији, Украјини, Аустрији, Италији, Румунији, Грчкој, Француској и зeмљама бивше Југославије.

 

Наступала је на међународним фестивалима: Дубровачке летње игре, Охридско лето, Музичко бијенале Загреб, CHINCH – Београд, Интерфест – Битола, Хварске летње приредбе, А темпо – Подгорица, БЕМУС и БЕЛЕФ – Београд, Музички Темишвар, Међународна трибина композитора – Београд, Фестивал Љубљана, CONTRASTS – Лавов, Kiev Music Fest, ПЛАНУМ – Будимпешта, Мађарска, Фестивал поводом 60-ог рођендана Х.М. краља – Бангкок – Тајланд, НОМУС – Нови Сад и другим.

 

Наступала је у Сали Гаво у Паризу, Академији Санта Ћећилија у Риму, Кенеди центру у Вашингтону, Конзерваторијуму Нове Енглеске и Беркли колеџу у Бостону, затим у Њујорку, Монтреалу, Торонту, Њу Делхију и многим другим.

 

Нада Колунџија је рођена у Београду. Магистрирала је на Музичкој академији у Београду, у класи професора Душана Трбојевића, а усавршавала се на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти у класи  чувеног пијанисте и професора Золтана Кочиша.

 

Награде и признања:

  • Номинације за Награду града Београда: 2015., 2011. и 2006. године
  • Ротердам, 1981. и 1984. – дипломе на Међународном такмичењу за интерпретацију савремене музике Фондације Гаудеамус
  • Београд, 1981. – Награда Социјалистичке омладине Србије Смели цвет
  • Загреб, 1980. – Награда Седам секретара СКОЈ-а
  • Београд, 1980. – Награда СИЗ-а културе Београда за најбоље остварење у 1979.
  • Ротердам, 1979. – Трећа награда на Међународном такмичењу пијаниста Арнолд Шенберг

 

Остварила је многобројне снимке за реномиране издавачке куће,  радио и телевизијске програме.