Languages

Milijana Nikolić

U poslednjih 15 godina umetnički poduhvati Milijane Nikolić stekli su domete koji je s pravom svrstavaju u vodeće svetske mecosoprane mlađe generacije. Samo u 2015. godini u Metropoliten operi u Nјujorku usledili su angažmani u dvema raritetnim operama Donicetijeve Trilogije: Ana Bolena i Roberto Devero. U Ani Bolen, Milijana je nastupala uz najeminentnija imena svetske operske scene (Sondra Radvanovski, Ildar Abdrazakov i dr.), pod vođstvom Marka Armilijata, kada je imala i svoj broadcast debi, što se smatra posebnim kuriozitetom, budući da se predstava prenosi preko radija u SAD i Kanadi.
 
Na svetskim scenama, Milijana peva vodeće mecosopranske partije širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Profesionalni počeci Milijane Nikolić vezuju se za operu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je još kao student debitovala u operama Pepelјuga i Kavalerija rustikana.
 
U Beogradu je i diplomirala, u klasi prof. Radmile Smilјanić, da bi već 2001. postala stipendista milanske Skale. Nјen debi sa glavnom ulogom u Skali bila je već 2002. u ulozi Kunice u Verdijevom Obertu, da bi ovu ulogu ponovila u Đenovi. Ostali italijanski angažmani bili su Ifigenija na Tauridi na otvaranju sezone 2002/2003. u Skali, a zatim u Rimskoj operi, pod palicom maestra Rikarda Mutija, Ema u Donicetijevoj operi  Hugo, grof od Pariza u Teatru Doniceti u Bergamu a ulogu je ponovila u milanskoj Skali kao i u Teatru Belini u Kataniji. Ova opera snimlјena je na CD za Naksos. Otpevala je Rosinijevu Malu svečanu misu i Fenenu u Nabuku u Sardiniji.
 
Milijana je nastupila na više festivala: na finskom festivalu  Savonlina 2010. pevala je Karmen, gde se vratila 2014. u ulozi Dalile, i solo deonicom u Verdijevom Rekvijemu. Tumačila je i naslovnu ulogu u Juditha triumphans 2010. na festivalu  Maćerata u Italiji, kao i na svetskoj premijeri opere Bliss za Operu Australija u Sidneju, Melburnu, ali i Edinburškom festivalu. Pre 10 godina započela je sjajnu saradnju sa Sidnejskom operom u Australiji gde je kao gost otpevala brojne uloge: Karmen, Amneris (Aida), Ježibaba (Rusalka), Acučena  (Trubadur), Venus (Tanhojzer), Ulrika (Bal pod maskama) i Adelaida (Arabela). Nјena Amneris za Handa operu u Sidnej harburu 2013. ovekovečena je na DVD-u, a 2012. je upravo u ovoj ulozi napravila svoj debi u Americi za Mičigen operu.
 
U Aziji, Milijana je pevala Eboli u Don Karlosu (Seul, Koreja), kao i za operu Hong Konga. Bila je i Dalila u operi Samson i Dalila u produkcijama Tokio Metropoliten opere. Na Kanazava festivalu u Japanu predstavila se serijom koncerata gde je pevala dela ruskih kompozitora, a nastupala i sa Filharmonijom Hong Konga i Hong Kong Sinfonijetom.
 
Bila je čest solista Kvinslend i Adelaid simfonijskog orkestra, kao i Oklandske filharmonije, u delima Verdija, Mocarta, de Falјe, Mendelsona…
 
Budući nastupi očekuju je u Operi Real u Madridu, Amneris u operi u Sijetlu-Amerika, turneja u Kini u ulozi Karmen i  Amneris u Sidnejskoj operi.