Languages

Милијана Николић

У последњих 15 година уметнички подухвати Милијане Николић стекли су домете који је с правом сврставају у водеће светске мецосопране млађе генерације. Само у 2015. години у Метрополитен опери у Њујорку уследили су ангажмани у двема раритетним операма Доницетијеве Трилогије: Ана Болена и Роберто Деверo. У Ани Болен, Милијана је наступала уз најеминентнија имена светске оперске сцене (Сондра Радвановски, Илдар Абдразаков и др.), под вођством Марка Армилијата, када је имала и свој broadcast деби, што се сматра посебним куриозитетом, будући да се представа преноси преко радија у САД и Канади.
 
На светским сценама, Милијана пева водеће мецосопранске партије широм Европе, Америке, Азије, Аустралије и Новог Зеланда. Професионални почеци Милијане Николић везују се за оперу Народног позоришта у Београду, где је још као студент дебитовала у операма Пепељуга и Кавалерија рустикана.
 
У Београду је и дипломирала, у класи проф. Радмиле Смиљанић, да би већ 2001. постала стипендиста миланске Скале. Њен деби са главном улогом у Скали била је већ 2002. у улози Кунице у Вердијевом Оберту, да би ову улогу поновила у Ђенови. Остали италијански ангажмани били су Ифигенија на Тауриди на отварању сезоне 2002/2003. у Скали, а затим у Римској опери, под палицом маестра Рикарда Мутија, Ема у Доницетијевој опери  Хуго, гроф од Париза у Театру Доницети у Бергаму а улогу је поновила у миланској Скали као и у Театру Белини у Катанији. Ова опера снимљена је на ЦД za Наксос. Отпевала је Росинијеву Малу свечану мису и Фенену у Набуку у Сардинији.
 
Милијана је наступила на више фестивала: на финском фестивалу  Савонлина 2010. певала је Кармен, где се вратила 2014. у улози Далиле, и соло деоницом у Вердијевом Реквијему. Тумачила је и насловну улогу у Juditha triumphans 2010. на фестивалу  Маћерата у Италији, као и на светској премијери опере Bliss за Оперу Аустралија у Сиднеју, Мелбурну, али и Единбуршком фестивалу. Пре 10 година започела је сјајну сарадњу са Сиднејском опером у Аустралији где је као гост отпевала бројне улоге: Кармен, Амнерис (Аида), Јежибаба (Русалка), Ацучена  (Трубадур), Венус (Танхојзер), Улрика (Бал под маскама) и Аделаида (Арабела). Њена Амнерис за Ханда оперу у Сиднеј харбуру 2013. овековечена је на ДВД-у, а 2012. је управо у овој улози направила свој деби у Америци за Мичиген оперу.
 
У Азији, Милијана је певала Еболи у Дон Карлосу (Сеул, Кореја), као и за оперу Хонг Конга. Била је и Далила у опери Самсон и Далила у продукцијама Токио Метрополитен опере. На Каназава фестивалу у Јапану представила се серијом концерата где је певала дела руских композитора, а наступала и са Филхармонијом Хонг Конга и Хонг Конг Синфонијетом.
 
Била је чест солиста Квинсленд и Аделаид симфонијског оркестра, као и Окландске филхармоније, у делима Вердија, Моцарта, де Фаље, Менделсона…
 
Будући наступи очекују је у Опери Реал у Мадриду, Амнерис у опери у Сијетлу-Америка, турнеја у Кини у улози Кармен и  Амнерис у Сиднејској опери.