Languages

Mihaela Kaune

Мeđunarodno је priznati sopran koji nastupa u najpoznatijim operskim kućama širom sveta. Nedavno je u Pekingu nastupila u ulozi Ziglinde u Vagnerovoj operi Valkira, u zajedničkoj produkciji Uskršnjeg festivala iz Salcburga i Muzičkog festivala u Pekingu. Mihaela je pozvana da peva istu ulogu i u Velikom teatru u Ženevi.

Juna 2018. godine debitovala je na Festivalu kao Maršalica u operi Kavaljer sa ružom, a istu rolu je tumačila i u Pariskoj operi, Bavarskoj državnoj operi, Nemačkoj operi u Berlinu, kao i u Kolumbijskoj operi u Bogoti. Njen debi u Glajndbornu potvrdio je status jedne od vodećih tumača Štrausa našeg vremena. Rolu Maršalice izvela je i u nizu od osam predstava u Pariskoj nacionalnoj operi pod upravom Filipa Žordana.

Pored uloge Maršalice u Kavaljeru sa ružom u Nemačkoj operi u Berlinu i u Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Pekingu, među njene rane nastupe ubrajaju se rola Elektre u Idomeneu u teatru Feniće u Veneciji, Elen Orford u operi Piter Grajms u Berlinu, Ziglinde u Valkirama na Vagnerovom festivalu u Budimpešti, Eve u Majstorima pevačima na Festivalu u Bajrojtu i naslovna uloga u Arijadni na Naksosu u Ciriškoj operi. Kao koncertni solista, nastupala je sa Simfonijskim orkestrom iz  Bamberga, tumačila solo deonice Šenbergove Pesme iz Gurea u Pariskoj operi, kao i Bruhove opere Lorelaj na Bavarskom radiju u Minhenu, zatim nastup u Malerovoj 8. simfoniji u Gracu i na koncertima povodom 75. rođendana Kristofa Ešenbaha na muzičkom festivalu Šlezvig-Holštajn 2015. godine.

Takođe, redovno je nastupala u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu i u Operi u Drezdenu, a pozvana je da gostuje i u Nacionalnoj operi u Parizu, Državnoj operi u Beču, Novom nacionalnom teatru u Tokiju, Holandskoj operi u Amsterdamu, Kraljevskom teatru u Briselu, Velikom teatru u Ženevi, u Flamanskoj operi u Antverpenu i na festivalima u Salcburgu, Bajrojtu, Raviniji, Budimpešti, Firenci, Bremenu i na Radijskom festivalu Francuske, zatim u Karnegi Holu i sa Simfonijskim orkestrom NHK iz Tokija.

Njen repertoar čine naslovne uloge u Katji Kabanovoj, Rusalki, Arijadni na Naksosu, Arabeli, zatim role Grofice u Kapriču, Dezdemone u Otelu, Tatjane u Evgeniju Onjeginu, Agate u Čarobnom strelcu, Blanše u Razgovorima Karmelićanki, Marženke u Prodanoj nevesti, Rozalinde u Slepom mišu i Leonore u Fideliju.

Mihaela Kaune sarađivala je sa dirigentima, kao što su Zubin Mehta, Kristof Ešenbah, Simon Jang, Kristijan Tileman, Marek Janovski, Jun Merkl, Kent Nagano, Kšištof Penderecki, Mark Minkovski, Gari Bertini, Frideman Lajer, Štefan Šoltis, Ingo Mecmaher, Markus Štenc, Lotar Cagrošek, Filip Žordan, Mark Albreht, Peter Šnajder, Alan Gilbert, Denis Rasel Dejvis, Esa-Peka Salonen, Elijahu Inbal, Eiđi Oue i Peter Ružička.

Njen široki koncertni repertoar proteže se od baroka do 21. veka. Posebno značajno mesto imaju dela Malera i Štrausa. Mihaela je pevala resitale na Muzičkom festivalu u Drezdenu, Betovenfestu u Bonu, akademiji Hugo Volf u Štutgartu i Muzičkom festivalu ŠlezvigHolštajn. Sarađivala je sa pijanistima kao što su Kristof Ešenbah, Helmut Dojč, Irvin Gejdž, Erik Šnajder itd.

Tokom svoje karijere napravila je nekoliko trajnih snimaka, među kojima su Štrausove pesme sa Radijskom filharmonijom iz Hanovera i Eiđijem Oueom, Henceove Noćne komade i arije sa Radijskom filharmonijom iz Hamburga i Peterom Ružičkom, Malerova 2. simfonija sa Simfonijskim orkestrom Novog nacionalnog teatra iz Tokija i Junom Merklom, Simfonija br. 8 Pendereckog sa Simfonijskim orkestrom iz Varšave i Antonijem Vitom i Janačekova Jenufa na DVD-u sa Nemačkom operom iz Berlina.

Mihaela Kaune rođena je u Hamburgu, gde je i studirala na Muzičkoj akademiji u klasi Judit Bekman. Godine 1996. dobila je nagradu na Festivalu za mlade pevače Belvedere u Beču, zatim je 1999. nagrađena priznanjem Oto-Kasten koju dodeljuje Nemačko muzičko-scensko društvo, kao i muzičkom nagradom Radijske filharmonije iz Hamburga. Na poziv Novog nacionalnog teatra iz Tokija, Mihaela je tumačila glavnu ulogu u operi Jenufa, koja je snimljena na DVD izdanju, nominovanom za nagradu Gremi u 2016. godini. Zbog intenzivne saradnje sa Nemačkom operom iz Berlina, Kaune je nosilac titule “Kamerne pevačice Berlina”.