Languages

Михаела Кауне

Mеђународно je признати сопран који наступа у најпознатијим оперским кућама широм света. Недавно је у Пекингу наступила у улози Зиглинде у Вагнеровој опери Валкирa, у заједничкој продукцији Ускршњег фестивала из Салцбурга и Музичког фестивала у Пекингу. Михаела је позвана да  пева исту улогу и у Великом театру у Женеви.

Јуна 2018. године дебитовала је на Фестивалу као Маршалица у опери Каваљер са ружом, а исту ролу је тумачила и у Париској опери, Баварској државној опери, Немачкој опери у Берлину, као и у Колумбијској опери у Боготи. Њен деби у Глајндборну потврдио је статус једне од водећих тумача Штрауса нашег времена. Ролу Маршалице извела је и у низу од осам представа у Париској националној опери под управом Филипа Жордана.

Поред улоге Маршалице у Каваљеру са ружом у Немачкој опери у Берлину и у Националном центру за извођачке уметности у Пекингу, међу њене ране наступе убрајају се рола Електре у Идоменеу у театру Фениће у Венецији, Елен Орфорд у опери Питер Грајмс у Берлину, Зиглинде у Валкирама на Вагнеровом фестивалу у Будимпешти, Еве у Мајсторима певачима на Фестивалу у Бајројту и насловна улога у Аријадни на Наксосу у Циришкој опери. Као концертни солиста, наступала је са Симфонијским оркестром из  Бамберга, тумачила соло деонице Шенбергове Песме из Гуреа у Париској опери, као и Брухове опере Лорелај на Баварском радију у Минхену, затим наступ у Малеровој 8. симфонији у Грацу и на концертима поводом 75. рођендана Кристофа Ешенбаха на музичком фестивалу Шлезвиг-Холштајн 2015. године.

Такође, редовно је наступала у Баварској државној опери у Минхену и у Опери у Дрездену, а позвана је да гостује и у Националној опери у Паризу, Државној опери у Бечу, Новом националном театру у Токију, Холандској опери у Амстердаму, Краљевском театру у Бриселу, Великом театру у Женеви, у Фламанској опери у Антверпену и на фестивалима у Салцбургу, Бајројту, Равинији, Будимпешти, Фиренци, Бремену и на Радијском фестивалу Француске, затим у Карнеги Холу и са Симфонијским оркестром NHK из Токија.

Њен репертоар чине насловне улоге у Катји Кабановој, Русалки, Аријадни на Наксосу, Арабели, затим роле Грофице у Капричу, Дездемоне у Отелу, Татјане у Евгенију Оњегину, Агате у Чаробном стрелцу, Бланше у Разговорима Кармелићанки, Марженке у Проданој невести, Розалинде у Слепом мишу и Леоноре у Фиделију.

Михаела Кауне сарађивала је са диригентима, као што су Зубин Мехта, Кристоф Ешенбах, Симон Јанг, Кристијан Тилеман, Марек Јановски, Јун Меркл, Кент Нагано, Кшиштоф Пендерецки, Марк Минковски, Гари Бертини, Фридеман Лајер, Штефан Шолтис, Инго Мецмахер, Маркус Штенц, Лотар Цагрошек, Филип Жордан, Марк Албрехт, Петер Шнајдер, Алан Гилберт, Денис Расел Дејвис, Еса-Пека Салонен, Елијаху Инбал, Еиђи Оуе и Петер Ружичка.

Њен широки концертни репертоар протеже се од барока до 21. века. Посебно значајно место имају дела Малера и Штрауса. Михаела је певала реситале на Музичком фестивалу у Дрездену, Бетовенфесту у Бону, академији Хуго Волф у Штутгарту и Музичком фестивалу ШлезвигХолштајн. Сарађивала је са пијанистима као што су Кристоф Ешенбах, Хелмут Дојч, Ирвин Гејџ, Ерик Шнајдер итд.

Током своје каријере направила је неколико трајних снимака, међу којима су Штраусове песме са Радијском филхармонијом из Хановера и Еиђијем Оуеом, Хенцеове Ноћне комаде и арије са Радијском филхармонијом из Хамбурга и Петером Ружичком, Малерова 2. симфонија са Симфонијским оркестром Новог националног театра из Токија и Јуном Мерклом, Симфонија бр. 8 Пендерецког са Симфонијским оркестром из Варшаве и Антонијем Витом и Јаначекова Јенуфа на DVD-у са Немачком опером из Берлина.

Михаела Кауне рођена је у Хамбургу, где је и студирала на Музичкој академији у класи Јудит Бекман. Године 1996. добила је награду на Фестивалу за младе певаче Белведере у Бечу, затим је 1999. награђена признањем Ото-Кастен коју додељује Немачко музичко-сценско друштво, као и музичком наградом Радијске филхармоније из Хамбурга. На позив Новог националног театра из Токија, Михаела је тумачила главну улогу у опери Јенуфа, која је снимљена на DVD издању, номинованом за награду Греми у 2016. години. Због интензивне сарадње са Немачком опером из Берлина, Кауне је носилац титуле „Камерне певачице Берлина“.