Languages

Mengla Huang

Mengla Huang je jedan od najaktivnijih violinista na svetskoj sceni. Sa 22 godine, osvojio je 49. Međunarodno violinsko takmičenje Paganini, a na istom takmičenju takođe je osvojio i memorijalnu nagradu Renato de Barbieri za najbolju interpretaciju Paganinijevih Kaprisa, kao i memorijalnu nagradu Mario Rumineli. Iz ovih razloga, poneo je nadimak “Paganini sa Istoka”.

 

Huang je aktivan na međunarodnoj muzičkoj sceni još od svog debitantnog solističkog nastupa 2001. godine u Alis Tali holu i Linkoln centru u Njujorku. Nastupio je na koncertu kojim je svečano otvoren Nacionalni centar za izvođačke umetnosti u Pekingu; bio je prvi kineski umetnik koji je imao čast da održi resital na svetski poznatom Međunarodnom muzičkom festival Praško proleće; učestvovao je u uspešnim turnejama u Kini, Japanu i Evropi sa Simfonijskim orkestrom iz Bazela, Simfonijskim orkestrom NHK, drezdenskim Štatskapele, Češkim filharmonijskim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Meksika i mnogim drugim vrhunskim međunarodnim orkestrima.

 

Tokom sezone 2016-17, održao je turneju u 12 velikih kineskih gradova, sa zahtevnim repertoarom Paganinijeva 24 Kaprisa za solo violinu. Ovom turnejom, obeležena je petnaestogodišnjica njegovog laureata na Međunarodnom violinskom takmičenju Paganini, i ona predstavlja još jedno veliko postignuće u umetnikovoj karijeri.

 

Huang trenutno predaje na Konzervatorijumu u Šangaju. Takođe je više godina bio gostujući profesor na Muzičkoj akademiji Išikava u Japanu, kao i član žirija na velikim takmičenjima u Kini i drugim delovima sveta, kao što je na primer Međunarodno violinsko takmičenje Sendai.

Huang takođe aktivno učestvuje u mnogim javnim dobrotvornim akcijama, kao što je bio dobrotvorni koncert u Hong Kongu nakon zemljotresa u Venčuanu, koncert nakon cunamija u Sendaju, zajednički nastup BesTV i šangajske Sung Čing Ling fondacije, i tako dalje. Takođe volontira za mlade pacijente u šangajskom Dečjem zdravstvenom centru. Godine 2018, imenovan je za Dobrotvornog ambasadora medijske organizacije BesTV.