Languages

Менгла Хуанг

Менгла Хуанг је један од најактивнијих виолиниста на светској сцени. Са 22 године, освојио je 49. Међународно виолинско такмичење Паганини, а на истом такмичењу такође је освојио и меморијалну награду Ренато де Барбиери за најбољу интерпретацију Паганинијевих Каприса, као и меморијалну награду Марио Руминели. Из ових разлога, понео је надимак “Паганини са Истока”.

 

Хуанг је активан на међународној музичкој сцени још од свог дебитантног солистичког наступа 2001. године у Алис Тали холу и Линколн центру у Њујорку. Наступио је на концерту којим је свечано отворен Национални центар за извођачке уметности у Пекингу; био је први кинески уметник који је имао част да одржи реситал на светски познатом Међународном музичком фестивал Прашко пролеће; учествовао је у успешним турнејама у Кини, Јапану и Европи са Симфонијским оркестром из Базела, Симфонијским оркестром NHK, дрезденским Штатскапеле, Чешким филхармонијским оркестром, Националним симфонијским оркестром Мексика и многим другим врхунским међународним оркестрима.

 

Током сезоне 2016-17, одржао је турнеју у 12 великих кинеских градова, са захтевним репертоаром Паганинијева 24 Каприса за соло виолину. Овом турнејом, обележена је петнаестогодишњица његовог лауреата на Међународном виолинском такмичењу Паганини, и она представља још једно велико постигнуће у уметниковој каријери.

 

Хуанг тренутно предаје на Конзерваторијуму у Шангају. Такође је више година био гостујући професор на Музичкој академији Ишикава у Јапану, као и члан жирија на великим такмичењима у Кини и другим деловима света, као што је на пример Међународно виолинско такмичење Сендаи.

 

Хуанг такође активно учествује у многим јавним добротворним акцијама, као што је био добротворни концерт у Хонг Конгу након земљотреса у Венчуану, концерт након цунамија у Сендају, заједнички наступ BesTV и шангајске Сунг Чинг Линг фондације, итд. Такође волонтира за младе пацијенте у шангајском Дечјем здравственом центру. Године 2018, именован је за Добротворног амбасадора медијске организације BesTV.