Languages

Martin Frost

U maju 2014. godine, Martin Frost je dobio Muzičku nagradu Leoni Soning – jedno od najznačajnijih muzičkih priznanja na svetu. Frost je prvi klarinetista kome je ova nagrada uručena, čime se pridružio prestižnom spisku ranijih dobitnika među kojima su Igor Stravinski, Danijel Barenbojm i Sajmon Retl.

 

Od značajnijih nastupa u sezoni 2014/15. izdvajaju se prvi nastupi sa Tonhale orkestrom iz Ciriha i Herbertom Blumštetom), Orkestrom romanske Švajcarske i Nemeom Jarvijem i Simfonijskim orkestrom iz Hjustona sa Andresom Oroskom-Estradom). Pored toga, Frost će nastaviti saradnju sa Roterdamskom filharmonijom i Tomasom Sendergordom i Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija i Lujem Longreom, u kome radi kao rezidencijalni umetnik.

 

Ove sezone, Frost je angažovan kao rezidencijalni umetnik u amsterdamskom Koncerhebau, Geteburškom simfonijskom orkestru i londonskom Vigmor Holu. Nešto kasnije, biće rezidencijalni umetnik i u Kralјevskoj filharmoniji u Stokholmu i Holandskoj filharmoniji.

 

Očekuju ga turneje sa orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga (Rikardo Šaji), Kameratom Salcburg (Luj Longre) i orkestrom Akademije St. Martin-in-the-Fields. Takođe, Frost odlazi na turneje po SAD sa Australijskim kamernim orkestrom, kao i po Španiji sa Švedskim kamernim orkestrom (Tomas Dausgord).

 

Martin Frost dodatno radi kao dirigent u saradnji sa Simfonijskim orkestrom iz Noršepinga i Kamernim orkestrom iz Sent Pola, sa kojim ima rezidencijalni angažman u organizaciji CAL Performances u Berkliju, u Kaliforniji. Prošle sezone je prvi put nastupio u ulozi dirigenta na tlu SAD-a, sa Simfonijskim orkestrom iz Detroita.

 

Frost se može pohvaliti velikim brojem izdanja. Nјegova dva poslednja albuma u produkciji diskografske kuće BIS su CD sa Mocartovom muzikom (na kome se nalazi Koncert za klarinet, gde Frost diriguje Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena, kao i Kegelštat trio sa Leifom Oveom Andsnesom i Antoanom Tamestijem) i Bramsov Kvintet za klarinet (na kome ponovo sarađuje sa Janine Jansen, Borisom Brovcinom, Maksimom Risanovim i Torleifom Tedenom).

 

Među značajnijim nastupima u sezoni 2013/14. ističu se prvi nastupi sa Kralјevskim orkestrom Koncerthebau (Sijan Džang), Francuskim nacionalnim orkestrom (Dejvid Cinman), Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Vašingtona (Osmo Vanska) i Kamernim orkestrom Orfeus.

 

U 2015. godini se u švedskom gradu Mori održava deseta sezona festivala Vinterfest, čiji je Martin Frost umetnički direktor. Martin je, takođe, umetnički direktor Međunarodnog festivala kamerne muzike u norveškom gradu Stavangeru.