Languages

Мартин Фрост

У мају 2014. године, Мартин Фрост је добио Музичку награду Леони Сонинг – једно од најзначајнијих музичких признања на свету. Фрост је први кларинетиста коме је ова награда уручена, чиме се придружио престижном списку ранијих добитника међу којима су Игор Стравински, Данијел Баренбојм и Сајмон Ретл.

 

Од значајнијих наступа у сезони 2014/15. издвајају се први наступи са Тонхале оркестром из Цириха и Хербертом Блумштетом), Оркестром романске Швајцарске и Немеом Јарвијем и Симфонијским оркестром из Хјустона са Андресом Ороском-Естрадом). Поред тога, Фрост ће наставити сарадњу са Ротердамском филхармонијом и Томасом Сендергордом и Симфонијским оркестром из Синсинатија и Лујем Лонгреом, у коме ради као резиденцијални уметник.

 

Ове сезоне, Фрост је ангажован као резиденцијални уметник у амстердамском Концерхебау, Гетебуршком симфонијском оркестру и лондонском Вигмор Холу. Нешто касније, биће резиденцијални уметник и у Краљевској филхармонији у Стокхолму и Холандској филхармонији.

 

Очекују га турнеје са оркестром Гевандхаус из Лајпцига (Рикардо Шаји), Камератом Салцбург (Луј Лонгре) и оркестром Академије St. Martin-in-the-Fields. Такође, Фрoст одлази на турнеје по САД са Аустралијским камерним оркестром, као и по Шпанији са Шведским камерним оркестром (Томас Даусгорд).

 

Мартин Фрoст додатно ради као диригент у сарадњи са Симфонијским оркестром из Норшепинга и Камерним оркестром из Сент Пола, са којим има резиденцијални ангажман у организацији CAL Performances у Берклију, у Калифорнији. Прошле сезоне је први пут наступио у улози диригента на тлу САД-a, са Симфонијским оркестром из Детроита.

 

Фрoст се може похвалити великим бројем издања. Његова два последња албума у продукцији дискографске куће BIS су ЦД са Моцартовом музиком (на коме се налази Концерт за кларинет, где Фрoст диригује Немачком камерном филхармонијом из Бремена, као и Кегелштат трио са Леифом Овеом Андснесом и Антоаном Таместијем) и Брамсов Квинтет за кларинет (на коме поново сарађује са Јанине Јансен, Борисом Бровцином, Максимом Рисановим и Торлеифом Теденом).

 

Међу значајнијим наступима у сезони 2013/14. истичу се први наступи са Краљевским оркестром Концертхебау (Сијан Џанг), Француским националним оркестром (Дејвид Цинман), Националним симфонијским оркестром из Вашингтона (Осмо Ванска) и Камерним оркестром Орфеус.

 

У 2015. години се у шведском граду Мори одржава десета сезона фестивала Винтерфест, чији је Мартин Фрост уметнички директор. Мартин је, такође, уметнички директор Међународног фестивала камерне музике у норвешком граду Ставангеру.