Languages

Mark Buškov

Umetničku veštinu Marka Buškova pokreće izraz. Nјegovo sviranje violine utemelјeno je ne samo na podrobnom poznavanju partiture, istorijskom sadržaju i autentičnosti interpretacije, već i na njegovom uverenju da je izvedba način da se direktno komunicira sa slušaocima. Bliskost zvuka violine prema lјudskom glasu je njegova inspiracija za izražavanje osećanja i emocija u muzici, pretvarajući ih u muzičko iskustvo za publiku.

 

Mark Buškov rođen je 1991. godine u porodici violinista. Prve časove dobio je sa pet godina od svog dede, Matisa Vajcnera. Studirao je kod Kler Bernar i Borisa Garlickog, koji je od tada njegov mentor.

 

Umetnički razvoj Marka Buškova obeležen je brojnim međunarodnim nagradama. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom takmičenju za violinu Anri Koh, na Koncertnoj audiciji mladih evropskih umetnika i na Takmičenju Kralјice Elizabete. Godine 2013. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu, Žorž Gara ga je proglasio dobitnikom nagrade Štiftung Juventus i primio je nagradu Loto-Forderprajs na Muzičkom festivalu Rajngau. Od oktobra 2014. do jula 2017. Mark Buškov je pohadjao postdiplomske studije na Akademiji Kronberg kod Mihaele Martin.

 

Kao koncertni umetnik, mladi muzičar doživlјava nagli uspon u svojoj opšte priznatoj karijeri. „Bez sumnje: izuzetan talenat!“ Napisao je Noje Cirher Cajtung nakon koncerta sa Orkestrom Tonhale iz Ciriha i Lionelom Brangijeom. U sezoni 2016/2017 izdvajamo koncerte sa Simfonijskim radijskim orkestrom iz Hesea i Kristofom Ešenbahom, Nacionalnim orkestrom Belgije, i Simfonijskim nacionalnim orkestrom RAI iz Torina pod dirigentskom palicom Andreja Borejka.

 

Mark Buškov je nastupao sa Simfonijskim orkestrom NDR iz Hamburga, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Kralјevskim filharmonijskim orkestrom iz Liježa, Moskovskom filharmonijom i Rajnskom državnom filharmonijom. Svirao je Bramsov koncert za violinu sa Simfonijskim orkestrom iz Diseldorfa za baletsku produkciju Nemačke opere na Rajni. Godine 2014. na poziv Marisa Jansonsa, Mark Buškov je izveo inauguralni koncert iz ciklusa „Essentials“ Kralјevskog orkestra Koncertgebau.

 

Kao revnostan kamerni muzičar, Mark Buškov dobija pozive iz Hamburga, Monpelјea, Ciriha, Kolmara, Petrograda i Montreala, kao i pozive na festivale kao što su Hajdelberško proleće i Šubertijada u Švarcenbergu. U oktobru 2016. debitovao je u Vigmor Holu u Londonu gde mu je dodelјena nagrada “London Music Masters”.

 

Sezona 2017/18 za Marka Buškova počela je izdavanjem njegovog prvog albuma sa svojim kompozicijama i delima Isaija i Šosona, koji je proizveden u okviru serije harmonia#nova izdavačke firme Harmonia Mundi, a u novembru 2017. primio je nagrade Diapazon Dor i Diapazon Dekuver. Takođe je nominovan za ICMA (Međunarodna nagrada za klasičnu muziku) 2018. U januaru 2018. godine, časopis Gramofon pisao je o njemu kao o “muzičaru na koga treba obratiti pažnju”, uz izvanrednu kritiku njegovog albuma.

 

Najznačajniji rezultati sezone 2018/19 uklјučuju saradnju sa simfonijskim orkestrima iz Minhena i Hamburga sa kojim je izveo violinski koncert Čajkovskog. Takođe značajni su i resitali i koncerti u Filharmoniji na Labi u Hamburgu, Francuskoj radio kući u Parizu i Koncerthaus u Berlinu.