Languages

Марк Бушков

Уметничку вештину Марка Бушкова покреће израз. Његово свирање виолине утемељено је не само на подробном познавању партитуре, историјском садржају и аутентичности интерпретације, већ и на његовом уверењу да је изведба начин да се директно комуницира са слушаоцима. Блискост звука виолине према људском гласу је његова инспирација за изражавање осећања и емоција у музици, претварајуćи их у музичко искуство за публику.

 

Марк Бушков рођен је 1991. године у породици виолиниста. Прве часове добио је са пет година од свог деде, Матиса Вајцнера. Студирао је код Клер Бернар и Бориса Гарлицког, који је од тада његов ментор.

 

Уметнички развој Марка Бушкова обележен је бројним међународним наградама. Добитник је прве награде на међународном такмичењу за виолину Анри Кох, на Концертној аудицији младих европских уметника и на Такмичењу Краљице Елизабете. Године 2013. освојио је прву награду на Међународном музичком такмичењу у Монтреалу, Жорж Гара га је прогласио добитником награде Штифтунг Јувентус и примио је награду Лото-Фордерпрајс на Музичком фестивалу Рајнгау. Од октобра 2014. до јула 2017. Марк Бушков је похађао постдипломске студије на Академији Кронберг код Михаеле Мартин.

Као концертни уметник, млади музичар доживљава нагли успон у својој опште признатој каријери. „Без сумње: изузетан таленат!“ Написао је Ноје Цирхер Цајтунг након концерта са Оркестром Тонхале из Цириха и Лионелом Брангијеом. У сезони 2016/2017 издвајамо концерте са Симфонијским радијским оркестром из Хесеа и Кристофом Ешенбахом, Националним оркестром Белгије, и Симфонијским националним оркестром РАИ из Торина под диригентском палицом Андреја Борејка.

 

Марк Бушков је наступао са Симфонијским оркестром НДР из Хамбурга, Белгијским националним оркестром, Краљевским филхармонијским оркестром из Лијежа, Московском филхармонијом и Рајнском државном филхармонијом. Свирао је Брамсов концерт за виолину са Симфонијским оркестром из Диселдорфа за балетску продукцију Немачке опере на Рајни. Године 2014. на позив Мариса Јансонса, Марк Бушков је извео инаугурални концерт из циклуса „Essentials“ Краљевског оркестра Концертгебау.

 

Као ревностан камерни музичар, Марк Бушков добија позиве из Хамбурга, Монпељеа, Цириха, Колмара, Петрограда и Монтреала, као и позиве на фестивале као што су Хајделбершко пролеће и Шубертијада у Шварценбергу. У октобру 2016. дебитовао је у Вигмор Холу у Лондону где му је додељена награда „London Music Masters“.

 

Сезона 2017/18 за Марка Бушкова почела је издавањем његовог првог албума са својим композицијама и делима Исаија и Шосона, који је произведен у оквиру серије хармониа#нова издавачке фирме Хармониа Мунди, а у новембру 2017. примио је награде Диапазон Дор и Диапазон Декувер. Такође је номинован за ИЦМА (Међународна награда за класичну музику) 2018. У јануару 2018. године, часопис Грамофон писао је о њему као о „музичару на кога треба обратити пажњу“, уз изванредну критику његовог албума.

 

Најзначајнији резултати сезоне 2018/19 укључују сарадњу са симфонијским оркестрима из Минхена и Хамбурга са којим је извео виолински концерт Чајковског. Такође значајни су и реситали и концерти у Филхармонији на Лаби у Хамбургу, Француској радио кући у Паризу и Концертхаус у Берлину.