Languages

Marija Solozobova

… Izvanredan talenat živahnog temperamenta, virtuozne blistavosti i veoma visokog profesionalnog nivoa… (Jehudi Menjuhin)
 
Marija Solozobova je jedna od najperspektivnijih violinista svoje generacije. U svojoj blistavoj karijeri već je gostovala u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, kao što su ciriški Tonhale, Štatkazino u Bazelu, Viktorija Hol u Ženevi, dvorane Berlinske i Kelnske filharmonije, Velika sala Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Koncerthaus u Beču i Dvorana Slovenačke filharmonije. Neki od proslavlјenih dirigenata sa kojima je Solozobova sarađivala su Vladimir Spivakov, Dejvid Zinman, Vladimir Fedosejev, Vladimir Jurovski, Danijel Rajskin, Muhai Tang, Peter Čaba, Hauard Grifits i Mihael Hofšteter. Kao solista i kamerni muzičar često gostuje na najprestižnijim svetskim festivalima, a na spisku muzičara sa kojima nastupa širom sveta nalaze se još i Marta Argerič, Miša Majski, Juri Bašmet, Marija Žoao Pires, Vladimir Aškenazi, Sol Gabeta i Mihail Pletnjev.
 
Marija Solozobova je imala brojne koncertne turneje po Tajvanu, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Argentini, SAD, Norveškoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Kipru, Turskoj, Sloveniji, Rumuniji i Rusiji. Nastupala je sa puno velikih orkestara poput Filharmonije iz Tajpeja, Filharmonije iz Baden-Badena, Virtemberške filharmonije, Filharmonije iz Kejptauna, Simfonijskog orkestra iz Bazela, Festivalskim gudačima iz Lucerna, Ciriškog kamerenog orkestra, Kamerate iz Ciriha, Ciriškog simfonijskog orkestra, Ženevskog kamernog orkestra, Orkestra romanskog dela Švajcarske, Slovenačke filharmonije, Rumunske filharmonije, Moskovske filharmonije, Moskovskog kamernog orkestra i Simfonijskog orkestra Čajkovski iz Moskve.
 
Marija Solozobova je rođena u Moskvi, a sada živi u Švajcarskoj. Nјen izvanredan talenat za muziku je bio očigledan od malih nogu, a sa deset godina je osvojila prvu nagradu na najprestižnijem nacionalnom muzičkom takmičenju u Rusiji. Nakon završetka Muzičke škole za nadarenu decu Gnjesin u Moskvi, nastavila je muzičko obrazovanje na poznatom Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi (koncertna diploma sa počastima), kao i na Ciriškom univerzitetu za muziku i pozorište u klasi prof. Zahara Brona. Diplomirala je i na Muzičkoj akademiji u Bazelu (diploma solite sa počastima) u klasi prof. Rafaela Olega.
 
Solozobova je imenovana za vođu Orkestra romanskog dela Švajcarske i pre nego što je završila studije. Trijumfovala je na nekoliko prestižnih međunarodnih muzičkih takmičenja, kao što su Takmičenje Johanes Brams u Austriji (prva nagrada i specijalna nagrada publike 2000. godine), Takmičenje V. A. Mocart u Cirihu (prva nagrada 2005. godine), Takmičenje Tibor Varga (2009) i Takmičenje violinista „Nagrada Rodolfo Lipicer“.
 
Nјen debitantski kompakt disk, koji je 2007. godine objavila diskografska kuća Antes (Bella Musica Edition), sa delima Pjotra Čajkovskog i Hajnriha Vilhelma Ernsta, međunarodna štampa je dočekala sa oduševlјenjem. Usledio je snimak odabranih dela Jozefa Hajdna, Johana Sebastijana Baha i Antonija Vivaldija 2011. godine. „Nјen moderni stil će se sigurno svideti i budućim generacijama“, pisalo je u dnevnom listu Neue Zürcher Zeitung. Naredni kompakt disk za kuću Bella Musica bio je album „Paganini“ 2013. godine, na kome je odsvirala Paganinijev Violinski koncert br. 1 i varijacije za solo violinu Nel cor piu non mi sento sa Filharmonijom iz Kejptauna.
 
Marija Solozobova je 2009. godine kao umetnički direktor osnovala Classical Highlights u Cirihu – godišnji međunarodni ciklus od četiri koncerta u najpoznatijim koncertnim dvoranama u Švajcarskoj. Kao deo šireg programa koji obuhvata umetnike i pisce, ovaj ciklus predstavlјa dinamično mesto okuplјanja izvanrednih orkestara i najistaknutijih mladih solista i dirigenata iz Rusije, Nemačke i Švajcarske.
 
Marijino muziciranje je zadivlјujuća kombinacija virtuozne moći, kreativne spontanosti, prelepe topline zvuka, elegancije i muzičke proniclјivosti. Nјen repertoar obuhvata ceo opseg od baroknih kompozicija, preko klasicizma i romantizma do savremenih dela. Tokom naredne sezone će nastupati u nekoliko evropskih zemalјa i Južnoafričkoj Republici. Marija Solozobova svira violinu italijanskog graditelјa Nikoloa Gagalijana iz 1728. godine. Takođe, od 2015. godine se bavi se pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji u Lozani.