Languages

Марија Солозобова

… Изванредан таленат живахног темперамента, виртуозне блиставости и веома високог професионалног нивоа… (Јехуди Мењухин)
 
Марија Солозобова је једна од најперспективнијих виолиниста своје генерације. У својој блиставој каријери већ је гостовала у најпознатијим светским концертним дворанама, као што су циришки Тонхале, Штатказино у Базелу, Викторија Хол у Женеви, дворане Берлинске и Келнске филхармоније, Велика сала Конзерваторијума Чајковски у Москви, Концертхаус у Бечу и Дворана Словеначке филхармоније. Неки од прослављених диригената са којима је Солозобова сарађивала су Владимир Спиваков, Дејвид Зинман, Владимир Федосејев, Владимир Јуровски, Данијел Рајскин, Мухаи Танг, Петер Чаба, Хауард Грифитс и Михаел Хофштетер. Као солиста и камерни музичар често гостује на најпрестижнијим светским фестивалима, а на списку музичара са којима наступа широм света налазе се још и Марта Аргерич, Миша Мајски, Јури Башмет, Марија Жоао Пирес, Владимир Ашкенази, Сол Габета и Михаил Плетњев.
 
Марија Солозобова је имала бројне концертне турнеје по Тајвану, Јапану, Јужноафричкој Републици, Аргентини, САД, Норвешкој, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Италији, Шпанији, Кипру, Турској, Словенији, Румунији и Русији. Наступала је са пуно великих оркестара попут Филхармоније из Тајпеја, Филхармоније из Баден-Бадена, Виртембершке филхармоније, Филхармоније из Кејптауна, Симфонијског оркестра из Базела, Фестивалским гудачима из Луцерна, Циришког камереног оркестра, Камерате из Цириха, Циришког симфонијског оркестра, Женевског камерног оркестра, Оркестра романског дела Швајцарске, Словеначке филхармоније, Румунске филхармоније, Московске филхармоније, Московског камерног оркестра и Симфонијског оркестра Чајковски из Москве.
 
Марија Солозобова је рођена у Москви, а сада живи у Швајцарској. Њен изванредан таленат за музику је био очигледан од малих ногу, а са десет година је освојила прву награду на најпрестижнијем националном музичком такмичењу у Русији. Након завршетка Музичке школе за надарену децу Гњесин у Москви, наставила је музичко образовање на познатом Конзерваторијуму Чајковски у Москви (концертна диплома са почастима), као и на Циришком универзитету за музику и позориште у класи проф. Захара Брона. Дипломирала је и на Музичкој академији у Базелу (диплома солите са почастима) у класи проф. Рафаела Олега.
 
Солозобова је именована за вођу Оркестра романског дела Швајцарске и пре него што је завршила студије. Тријумфовала је на неколико престижних међународних музичких такмичења, као што су Такмичење Јоханес Брамс у Аустрији (прва награда и специјална награда публике 2000. године), Такмичење В. А. Моцарт у Цириху (прва награда 2005. године), Такмичење Тибор Варга (2009) и Такмичење виолиниста „Награда Родолфо Липицер“.
 
Њен дебитантски компакт диск, који је 2007. године објавила дискографска кућа Antes (Bella Musica Edition), са делима Пјотра Чајковског и Хајнриха Вилхелма Ернста, међународна штампа је дочекала са одушевљењем. Уследио је снимак одабраних дела Јозефа Хајдна, Јохана Себастијана Баха и Антонија Вивалдија 2011. године. „Њен модерни стил ће се сигурно свидети и будућим генерацијама“, писало је у дневном листу Neue Zürcher Zeitung. Наредни компакт диск за кућу Bella Musica био је албум „Паганини“ 2013. године, на коме је одсвирала Паганинијев Виолински концерт бр. 1 и варијације за соло виолину Nel cor piu non mi sento са Филхармонијом из Кејптауна.
 
Марија Солозобова је 2009. године као уметнички директор основала Classical Highlights у Цириху – годишњи међународни циклус од четири концерта у најпознатијим концертним дворанама у Швајцарској. Као део ширег програма који обухвата уметнике и писце, овај циклус представља динамично место окупљања изванредних оркестара и најистакнутијих младих солиста и диригената из Русије, Немачке и Швајцарске.
 
Маријино музицирање је задивљујућа комбинација виртуозне моћи, креативне спонтаности, прелепе топлине звука, елеганције и музичке проницљивости. Њен репертоар обухвата цео опсег од барокних композиција, преко класицизма и романтизма до савремених дела. Током наредне сезоне ће наступати у неколико европских земаља и Јужноафричкој Републици. Марија Солозобова свира виолину италијанског градитеља Николоа Гагалијана из 1728. године. Такође, од 2015. године се бави се педагошким радом на Музичкој академији у Лозани.