Languages

Marija Jelić

Marija Jelić, sopran, rođena je 1993. godine u Beogradu. Godine 2017. položila je audiciju u Narodnom pozorištu u Beogradu za operski studio gde je počela da peva male, srednje i glavne uloge u operskim produkcijama. U Narodnom pozorištu u Beogradu otpevala je uloge Mikaele (Karmen) i Stanke (Na uranku), a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupila je u ulogama Mimi (Boemi), Aide (Aida) i Toske (Toska). Pevala je na mnogobrojnim koncertima u Kini sa Simfonijskim državnim orkestrom Sankt Petersburga, Rusiji, Azerbejdžanu, Argentini, Italiji, Letoniji, Estoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Na Ljubljanskom festivalu učestvovala je 2021. godine u koncertnom izvođenju opere Karmen sa Elinom Garančom i Džonatanom Tetelmanom pod upravom dirigenta Karl Marka Čišona, na Gala koncertu povodom otvaranja 60-og Ohridskog leta, u Beogradu sa Plasidom Domingom i orkestrom RTS-a 2021, u Hrvatskoj sa Hozeom Kurom i na festivalu u Plovdivu u Betovenovoj Devetoj simfoniji.

 

Takođe, pevala je sa Jerusalimskim simfonijskim orkestrom i maestrom Sebastijanom Rulanom, a nastupala je kao Mimi u operi Boemi na Jerusalimskom operskom festivalu. Istu ulogu je tumačila i u Estoniji na operskom festivalu Narva. U Letoniji je pevala sa orkestrom Opere iz Rige na operskom festivalu Sigulda i Simfonijskim orkestrom Liepaja u Liepaji.

 

Godine 2021. Marija je imala solistički koncert u Karnegi holu sa pijanistom Entonijem Manolijem, a 2022. je nastupila na Ohridskom letu sa Britnovim ciklusom pesama Iluminacije.