Languages

Марија Јелић

Марија Јелић, сопран, рођена је 1993. године у Београду. Године 2017. положила је аудицију у Народном позоришту у Београду за оперски студио где је почела да пева мале, средње и главне улоге у оперским продукцијама. У Народном позоришту у Београду отпевала је улоге Микаеле (Кармен) и Станке (На уранку), а у Српском народном позоришту у Новом Саду наступила је у улогама Мими (Боеми), Аиде (Аида) и Тоске (Тоска). Певала је на многобројним концертима у Кини са Симфонијским државним оркестром Санкт Петерсбурга, Русији, Азербејџану, Аргентини, Италији, Летонији, Естонији, Немачкој, Бугарској, Северној Македонији, Хрватској и Словенији.

 

На Љубљанском фестивалу учествовала је 2021. године у концертном извођењу опере Кармен са Елином Гаранчом и Џонатаном Тетелманом под управом диригента Карл Марка Чишона, на Гала концерту поводом отварања 60-ог Охридског лета, у Београду са Пласидом Домингом и оркестром РТС-а 2021, у Хрватској са Хозеом Куром и на фестивалу у Пловдиву у Бетовеновој Деветој симфонији.

 

Такође, певала је са Јерусалимским симфонијским оркестром и маестром Себастијаном Руланом, а наступала је као Мими у опери Боеми на Јерусалимском оперском фестивалу. Исту улогу је тумачила и у Естонији на оперском фестивалу Нарва. У Летонији је певала са оркестром Опере из Риге на оперском фестивалу Сигулда и Симфонијским оркестром Лиепаја у Лиепаји.

 

Године 2021. Марија је имала солистички концерт у Карнеги холу са пијанистом Ентонијем Манолијем, а 2022. је наступила на Охридском лету са Бритновим циклусом песама Илуминације.