Languages

Mandla Mndebele

Mandla Mndebele je član ansambla Teatra Dortmund, gde otvara sezonu 22/23 kao Ruđero u Halevijevoj operi Jevrejka i kao Propovednik u hramu u Mocartovoj Čarobnoj fruli. Nedavno je na istoj sceni nastupio u ulozi Hilperika u Fredegondi i kao Džo Koltelo u Huškaču Bernharda Langa, a zatim i kao Skarpija u Toski. U Dortmundu je takođe igrao i Šarplesa u Madam Baterflaj, Pjetra u Oberovoj Mutavici iz Portićija, Montezuma u ​​operi Fernan Kortez ili osvajanje Meksika, kao i Telramunda u Nedođiji. Pozvan je i da otelotvori Filipa Mariju Viskontija u Belinijevoj Beatriče di Tenda za Narodno pozorište u Manhajmu.

 

Njegovi raniji nastupi uključivali su i uloge kao što je Eskamiljo u Karmen na DomŠtufen Festsšpile, pozorišnom festivalu u Erfurtu i veoma uspešnu izvedbu Amonasra u novoj produkciji Aide, kao i Haremhaba u Eknatonu Filipa Glasa u teatru Dortmund.

 

Mandla Mndebele je diplomirao na Tehnološkom univerzitetu u Pretoriji. Bio je član horskog ansambla Blek Taj. Mladi bariton je tada prvo postao član Operskog studija u Kejptaunu, a kasnije se pridružio tamošnjem ansamblu. Pojavio se kao Kraun u Porgiju i Bes 2014. godine u Barseloni, 2015. u Madridu i 2016. godine u Buenos Ajresu. Izveo je, između ostalih u Južnoj Africi, Mandelu 3 u muzičkom omažu Trilogija Mandela, Žermona u Travijati i Don Đovanija.

 

Mandla Mndebele je osvojio 3. nagradu na Međunarodnom takmičenju Hans Gabor 2017. godine, kao i nagradu publike. On je takođe dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju Glasovi Južne Afrike 2018. godine.