Languages

Mandla Mndebele

Mandla Mndebele je član ansambla Teatra Dortmund, gde otvara sezonu 23/24 kao Marčelo u Boemima, a slede uloge propovednika u Čarobnoj fruli, Aslara u Crnoj planini Auguste Holme, i Kujobo u Putovanju na Planetu 9 Pjeranđela Valtinonija.

 

Nedavno je na istoj sceni nastupio u ulozi Ruđera u Jevrejki Alevija, Hilperika u Fredegondi, i Džoa Koltela u Huškaču Bernharda Langa, kao i barona Skarpije u Toski. U Dortmundu je takođe igrao i Šarplesa u Madam Baterflaj, Pjetra u Oberovoj Nemi iz Portičija*, Montezuma u ​​operi Fernan Kortez ili osvajanje Meksika*, kao i Telramunda u Nedođiji. Pozvan je i da otelotvori Filipa Mariju Viskontija u Belinijevoj Beatriče di Tenda* za Narodno pozorište u Manhajmu [* – otkazan nastup].

 

Njegovi raniji nastupi uključivali su i uloge kao što je Eskamiljo u Karmen na DomŠtufen Festsšpile, pozorišnom festivalu u Erfurtu i veoma uspešnu izvedbu Amonasra u novoj produkciji Aide, kao i Haremhaba u Ehnatonu Filipa Glasa u teatru Dortmund.

 

Mandla Mndebele je diplomirao na Tehnološkom univerzitetu u Pretoriji. Bio je član horskog ansambla Blek Taj. Mladi bariton je tada prvo postao član Operskog studija u Kejptaunu, a kasnije se pridružio tamošnjem ansamblu. Pojavio se kao Kraun u Porgiju i Bes 2014. godine u Barseloni, 2015. u Madridu i 2016. godine u Buenos Ajresu. Izveo je, između ostalih u Južnoj Africi, Mandelu 3 u muzičkom omažu Trilogija Mandela, Žermona u TravijatiDon Đovanija.

 

Mandla Mndebele je osvojio 3. nagradu na Međunarodnom takmičenju Hans Gabor 2017. godine, kao i nagradu publike. On je takođe dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju Glasovi Južne Afrike 2018. godine.