Languages

Maja Bogdanović

Maja Bogdanović impresionira publiku širom sveta kao jedan od najbolјih violončelista današnjice.

 

Ostvarila je koncertne angažmane sa ciriškim Tohnale orkestrom, Berlinskim simfonijskim orkestrom u Sali Berlinske filharmonije, sa Tokijskom filharmonijom, Državnim orkestrom iz Bremerhavena, Slovenačkom, Beogradskom i Makedonskom filharmonijom, Orkestrom Gradskog pozorišta iz Skija, Simfonijskim orkestrom iz Laboka, Simfonijskim orkestrom iz Spokejna, Kamernim orkestrom iz Minhena, Festivalskim orkestrom iz Sidenama, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Nacionalnim orkestrom regiona Loare, Vondžu filharmonijom iz Koreje, Simfonijskim orkestrom iz Salte (Argentina), Morelijskom filharmonijom (Meksiko), Orkestrom Sv. Bartolomeja iz Londona, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom laureata Pariskog konzervatorijuma, Kamernim orkestrom Nouvelle Europe kao i sa kamernim orkestrima Dušan Skovran, Gudači Svetog Đorđa i Sedžong solistima.

 

Održava resitale i kamerne koncerte u mnogim najpoznatijim dvoranama i festivalima na svetu, među kojima su Kralјevski koncertgebau u Amsterdamu, Muzikgebau u Amsterdamu, Tonhale u Diseldorfu, Sala Plejel, Sala Gavo i Amfiteatar na Sorboni u Parizu, Palata Kongresa u Nantu, Pozorište Princa regenta u Minhenu, Festival Francuskog radija, festivali u Monpelјeu, Kumou, Festival kamerne muzike u Boveu, Festival u Perigor Noaru, Festival u Živerniju, Evropski festival mladih talenata u Parizu, festival Plaisir de Musiques u Ansiju, Festival u Arkašonu, festival Classiques d’avenir u Bijaricu, Folles journees u Nantu, festival u Rok d’Anteronu, Festival u Zajstu u Holandiji i Čelo bijenale u Amsterdamu.

 

U svom izuzetno širokom repertoaru, Maja Bogdanović posvećuje posebnu pažnju savremenoj muzici. Premijerno je izvodila dela Kšištofa Pendereckog, Sofije Gubajduline, Filipa Sojersa, Nikole Bakrija, Erika Tangija, Benjamina Jusupova, Ivana Jevtića i drugih. Nјena bliska saradnja sa Kšištofom Pendereckim je počela u Francuskoj, u Nacionalom orkestru regiona Loare, a nastavila se u Beogradskoj filharmoniji, Slovenačkoj filharmoniji i ciriškom Tonhale orkestru. Kao deo odabrane grupe najistaknutijih svetskih umetnika, koju su činili Lorin Mazel, Ane-Sofi Muter i drugi, dobila je poziv da održi nastup u Varšavi povodom kompozitorovog 80. rođendana, gde je sarađivala sa Jurijem Bašmetom, Julijanom Rahlinom i Berijem Daglasom.

 

Kao produktivan studijski umetnik, Maja Bogdanović je snimila nekoliko međunarodno objavlјenih kompakt diskova za francusku diskografsku kuću Lyrinx, kao i snimak Koncerta za violončelo i orkestar, koji joj je posvetio engleski kompozitor Filip Sojers, u izdanju kuće Nimbus.

 

Maja Bogdanović je laureat najprestižnijih međunarodnih takmičenja. Osvojila je Prvu nagradu na Takmičenju violončelista Aldo Parizo, dobitnica je Druge nagrade i Specijalne nagrade publike na Međunarodnom takmičenju Gaspar Kasado, na takmičenju Rostropovič u Parizu je osvojila specijalnu nagradu, a iste godine je postala i višestruki laureat Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu, kao dobitnica Treće i dve specijalne nagrade. Godine 2008. francuska Fondacija za muziku Safran joj je dodelila nagradu za dostignuća, a 2011. godine je bila dobitnica nagrade UMUS-a za umetnika godine.

 

Maja je diplomirala sa Prvom nagradom na Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, gde je završila i postdiplomske studije u klasi Mišela Štrausa, a uporedo je studirala i kamernu muziku u klasi Itamara Golana i Pjer-Lorena Ajmara. Nakon studija u Parizu, usavršavala se na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, u klasi prof. Jensa Petera Majnca, kao i kod Bernarda Grinhausa, Albana Gerharta, Jang-Čang Čoa i Hajnriha Šifa. Muzičko obrazovanje Maje Bogdanović je počelo veoma rano, u klasi prof. Nade Jovanović u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu, tokom kojeg je osvajala najvrednije nagrade na nacionalnim i međunarodnom takmičenjima u Češkoj, Austriji, Francuskoj i Italiji.

 

Maja Bogdanović svira na violončelu koje je specijalno za nju napravio renomirani francuski graditelј Frank Ravaten.