Languages

Maja Bogdanović

Nakon izvanrednog debitantskog resitala u čuvenom Karnegi Holu, magazin Strad je imao samo reči hvale za violončelistkinju Maju Bogdanović, ističući njen fantastičan nastup izuzetne lepote tona i zrelosti interpretacije. Od tada, Maja Bogdanović se zasluženo nalazi među najistaknutijim violončelistima današnjice.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama, Bogdanović je debitovala na Muzičkom festivalu Grand Teton 2017. godine, izvevši Sen-Sansov Koncert za violončelo br. 1 zajedno sa gostujućim dirigentom Kristijanom Mačelaruom. Takođe je nastupila i sa Simfonijskim orkestrom Spokejna i dva puta sa Simfonijskim orkestrom iz Laboka. Nedavni i predstojeći angažmani u Severnoj Americi uključuju njene debitantne nastupe sa simfonijskim orkestrima iz Fort Vorta i Bejkersfilda, kao i nastupe sa Portlandskim simfonijskim orkestrom (Mejn) i Simfonijskim orkestrom Prinstona.

 

Koncertni angažmani širom sveta obuhvataju nastupe s Beogradskom filharmonijom, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Berga, Državnim orkestrom iz Bremerhavena, korejskim Vondžu filharmonijskim orkestrom, Filharmonijom Morelije u Meksiku, Nacionalnim orkestrom Pej de la Loar, Simfonijskim orkestrom Salte iz Argentine, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Slovenačkom filharmonijom, Orkestrom Sv. Bartolomeja iz Londona, Orkestrom Festivala u Sidnamu, Tokijskom filharmonijom, Tonhale orkestrom iz Ciriha, kao i kamernim orkestrima poput Minhenskog kamernog orkestra, Nouvelle Europe, Dušana Skovrana, Gudača Sv. Đorđa, Sedžong solista.

 

Kao predana kamerna muzičarka, Maja Bogdanović je nastupala na mnogim vodećim svetskim događajima i festivalima, uključujući nedavni povratak na Kumo festival u Finskoj, kao i nastupe na Međunarodnom festivalu kamerne muzike Stift i Delft festivalu u Holandiji. Redovno izvodi koncerte širom Evrope, sa pijanistkinjom Nino Gvetace i violinistom Danijelom Rolandom.

 

U svom širokoobuhvatnom repertoaru, Maja Bogdanović posvećuje posebno mesto savremenoj muzici. Premijerno je izvodila dela Nikolasa Bakrija, Sofije Gubaiduline, Ivana Jevtića, Kšištofa Pendereckog, Filipa Sojersa, Erika Tongija i Benjamina Jusupova, između ostalih. Njene saradnje s Kšištofom Pendereckim uključuju izvođenje njegovog Koncerta za violončelo br. 2, zajedno sa Slovenačkom filharmonijom pod dirigentskom palicom samog kompozitora.

 

Maja Bogdanović svira na instrumentu koji je posebno izrađen za nju od strane francuskog graditelja Franka Ravatena.