Languages

Маја Богдановић

Маја Богдановић импресионира публику широм света као један од најбољих виолончелиста данашњице.

 

Остварила је концертне ангажмане са циришким Тохнале оркестром, Берлинским симфонијским оркестром у Сали Берлинске филхармоније, са Токијском филхармонијом, Државним оркестром из Бремерхавена, Словеначком, Београдском и Македонском филхармонијом, Оркестром Градског позоришта из Скија, Симфонијским оркестром из Лабока, Симфонијским оркестром из Спокејна, Камерним оркестром из Минхена, Фестивалским оркестром из Сиденама, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Националним оркестром региона Лоаре, Вонџу филхармонијом из Кореје, Симфонијским оркестром из Салте (Аргентина), Морелијском филхармонијом (Мексико), Оркестром Св. Бартоломеја из Лондона, Војвођанским симфонијским оркестром, Оркестром лауреата Париског конзерваторијума, Камерним оркестром Nouvelle Europe као и са камерним оркестрима Душан Сковран, Гудачи Светог Ђорђа и Сеџонг солистима.

 

Одржава реситале и камерне концерте у многим најпознатијим дворанама и фестивалима на свету, међу којима су Краљевски концертгебау у Амстердаму, Музикгебау у Амстердаму, Тонхале у Диселдорфу, Сала Плејел, Сала Гаво и Амфитеатар на Сорбони у Паризу, Палата Конгреса у Нанту, Позориште Принца регента у Минхену, Фестивал Француског радија, фестивали у Монпељеу, Кумоу, Фестивал камерне музике у Бовеу, Фестивал у Перигор Ноару, Фестивал у Живернију, Европски фестивал младих талената у Паризу, фестивал Plaisir de Musiques у Ансију, Фестивал у Аркашону, фестивал Classiques d’avenir у Бијарицу, Folles journees у Нанту, фестивал у Рок д’Антерону, Фестивал у Зајсту у Холандији и Чело бијенале у Амстердаму.

У свом изузетно широком репертоару, Маја Богдановић посвећује посебну пажњу савременој музици. Премијерно је изводила дела Кшиштофа Пендерецког, Софије Губајдулине, Филипа Сојерса, Николе Бакрија, Ерика Тангија, Бењамина Јусупова, Ивана Јевтића и других. Њена блиска сарадња са Кшиштофом Пендерецким је почела у Француској, у Националом оркестру региона Лоаре, а наставила се у Београдској филхармонији, Словеначкој филхармонији и циришком Тонхале оркестру. Као део одабране групе најистакнутијих светских уметника, коју су чинили Лорин Мазел, Ане-Софи Мутер и други, добила је позив да одржи наступ у Варшави поводом композиторовог 80. рођендана, где је сарађивала са Јуријем Башметом, Јулијаном Рахлином и Беријем Дагласом.

 

Као продуктиван студијски уметник, Маја Богдановић је снимила неколико међународно објављених компакт дискова за француску дискографску кућу Lyrinx, као и снимак Концерта за виолончело и оркестар, који јој је посветио енглески композитор Филип Сојерс, у издању куће Nimbus.

 

Маја Богдановић је лауреат најпрестижнијих међународних такмичења. Освојила је Прву награду на Такмичењу виолончелиста Алдо Паризо, добитница је Друге награде и Специјалне награде публике на Међународном такмичењу Гаспар Касадо, на такмичењу Ростропович у Паризу је освојила специјалну награду, а исте године је постала и вишеструки лауреат Међународног такмичења музичке омладине у Београду, као добитница Треће и две специјалне награде. Године 2008. француска Фондација за музику Сафран јој је доделила награду за достигнућа, а 2011. године је била добитница награде УМУС-а за уметника године.

 

Маја је дипломирала са Првом наградом на Високом националном конзерваторијуму у Паризу, где је завршила и постдипломске студије у класи Мишела Штрауса, а упоредо је студирала и камерну музику у класи Итамара Голана и Пјер-Лорена Ајмара. Након студија у Паризу, усавршавала се на Универзитету уметности у Берлину, у класи проф. Јенса Петера Мајнца, као и код Бернарда Гринхауса, Албана Герхарта, Јанг-Чанг Чоа и Хајнриха Шифа. Музичко образовање Маје Богдановић је почело веома рано, у класи проф. Наде Јовановић у Музичкој школи Коста Манојловић у Земуну, током којег је освајала највредније награде на националним и међународном такмичењима у Чешкој, Аустрији, Француској и Италији.

 

Маја Богдановић свира на виолончелу које је специјално за њу направио реномирани француски градитељ Франк Раватен.