Languages

Маја Богдановић

Након изванредног дебитантског реситала у чувеном Карнеги Холу, магазин Страд је имао само речи хвале за виолончелисткињу Мају Богдановић, истичући њен фантастичан наступ изузетне лепоте тона и зрелости интерпретације. Од тада, Маја Богдановић се заслужено налази међу најистакнутијим виолончелистима данашњице.

 

У Сједињеним Америчким Државама, Богдановић је дебитовала на Музичком фестивалу Гранд Тетон 2017. године, извевши Сен-Сансов Концерт за виолончело бр. 1 заједно са гостујућим диригентом Кристијаном Мачеларуом. Такође је наступила и са Симфонијским оркестром Спокејна и два пута са Симфонијским оркестром из Лабока. Недавни и предстојећи ангажмани у Северној Америци укључују њене дебитантне наступе са симфонијским оркестрима из Форт Ворта и Бејкерсфилда, као и наступе са Портландским симфонијским оркестром (Мејн) и Симфонијским оркестром Принстона.

 

Концертни ангажмани широм света обухватају наступе с Београдском филхармонијом, Берлинским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Берга, Државним оркестром из Бремерхавена, корејским Вонџу филхармонијским оркестром, Филхармонијом Морелије у Мексику, Националним оркестром Пеј де ла Лоар, Симфонијским оркестром Салте из Аргентине, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Словеначком филхармонијом, Оркестром Св. Бартоломеја из Лондона, Оркестром Фестивала у Сиднаму, Токијском филхармонијом, Тонхале оркестром из Цириха, као и камерним оркестрима попут Минхенског камерног оркестра, Nouvelle Europe, Душана Сковрана, Гудача Св. Ђорђа, Сеџонг солиста.

 

Као предана камерна музичарка, Маја Богдановић је наступала на многим водећим светским догађајима и фестивалима, укључујући недавни повратак на Кумо фестивал у Финској, као и наступе на Међународном фестивалу камерне музике Стифт и Делфт фестивалу у Холандији. Редовно изводи концерте широм Европе, са пијанисткињом Нино Гветаце и виолинистом Данијелом Роландом.

 

У свом широкообухватном репертоару, Маја Богдановић посвећује посебно место савременој музици. Премијерно је изводила дела Николаса Бакрија, Софије Губаидулине, Ивана Јевтића, Кшиштофа Пендерецког, Филипа Сојерса, Ерика Тонгија и Бењамина Јусупова, између осталих. Њене сарадње с Кшиштофом Пендерецким укључују извођење његовог Концерта за виолончело бр. 2, заједно са Словеначком филхармонијом под диригентском палицом самог композитора.

 

Маја Богдановић свира на инструменту који је посебно израђен за њу од стране француског градитеља Франка Раватена.