Languages

Луси Хорш

Луси Хорш, једна од истакнутих музичких талената на данашњој међународној музичкој сцени, већ је са 22 године веома тражена соло уметница на блок флаути, која наступа са барокним ансамблима, симфонијским оркестрима и на реситалима. У јуну 2020. године, Луси је освојила веома престижну Холандску музичку награду, која се сматра највишом почасти коју холандско Министарство образовања, културе и науке додељује музичарима у области класичне музике.

 

Последњих сезона, Луси је дебитовала са Краљевским Концертгебау оркестром под палицом Тона Копмана, као и са Хонгконшком филхармонијом под вођством Бенџамина Бејла. Гостовала је са Оркестром 18. века у Холандији, у Јапану са Би-Рок оркестром и у Европи са Академијом античке музике и Ричардом Егаром. Међу осталим оркестрима са којима је радила су и Камерни оркестар из Лос Анђелеса и из Манитобе, Ансамбл ЛУДВИГ, Ресиденци Оркест, Филхармонија из Арнхема, Штатсоркестер из Касела, Камерни оркестар Лапоније и Камерни оркестар из Упсале.

 

У реситалима Луси се удружује са француским лаутистом Томом Данфором. Дуо је позиван да наступа на местима као што су Вигмор Хол, Хет Концертгебау у Амстердаму, Есенска филхармонија, Брукнерхаус у Линцу, Аудитори у Ђирони или Бунка Каикан у Токију. Други кључни партнер у дуу јој је чембалисткиња Александра Непомњашчаја.

 

Лусини наступи на фестивалима укључују Будимпештански пролећни фестивал, Фестшпиле у Мекленбург-Западној Померанији, МДР Музички летњи фестивал, Хиндсгавл фестивал, Музичко лето на циришком језеру у Швајцарској или Тирингијске недеље Баха у Немачкој. Године 2017. била је представљена у немачком ТВ програму Звезде сутрашњице, који је водио Роландо Виласон, где је такође имала прилику да наступи са познатим водитељем емисије.

 

Луси је ексклузивни уметник издавачке куће Дека Класикс. Њен дебитантски ЦД са концертима и другим Вивалдијевим делима добио је награду Едисон Класик за 2017. годину. Њен други албум Барокно путовање, снимљен са Академијом за античку музику и Томом Данфором, са делима Самартинија, Баха, Марена Мареа и Хендла, између осталих, достигао је прво место на топ листама класичне музике у Великој Британији и награђен је престижном наградом ОПУС КЛАСИК у Немачкој 2019. године. За Дојче Грамофон, Луси је до савршенства премијерно извела Варијације на октатонској лествици Ленарда Бернстина заједно са виолончелистом Кијаном Солтанијем.

 

Из породице професионалних музичара, Луси је почела да учи да свира блок флауту са пет година. Само четири године касније, њено извођење Брамсове Мађарске игре бр. 5 на концерту на каналу Принсенграхт у Амстердаму, који је преносила и телевизија, изазвало је националну сензацију. Са једанаест година, након победа на многим такмичењима, прешла је на Свелинк академију на Конзерваторијуму у Амстердаму, где је студирала блок флауту код Валтера ван Хаувеа. Такође надарена и као пијанисткиња, завршила је основне студије клавира са одличним успехом у класи Јана Вијна на Конзерваторијуму у Амстердаму. Била је члан Националног дечјег хора седам година, наступајући са диригентима као што су сер Сајмон Ретл, Марис Јансонс и Јап ван Зведен. Сада студира певање у класи Ксеније Мејер, а недавно је учествовала на мајсторским курсевима код Ели Амелинг и даме Еме Киркби.

 

Године 2014, изабрана је да представља Холандију на такмичењу младих музичара Евровизије, а 2016. године је освојила престижну награду Концертгебау за младе таленте, у присуству сер Џона Елиота Гардинера.

 

Луси свира на блок флаути градитеља Сеија Хираоа, Фредерика Моргана, Стефана Блезингера и Жаклин Сорел, захваљујући великодушној подршци Фонда за културу Принца Бернарда.