Languages

Lusero Tena

Lusero Tena dala je lični pečat svom preciznom stilu interpretacije na kastanjetama, a istakla se u promovisanju kastanjeta kao solističkog instrumenta za koncertno izvođenje. U tom smislu, ona je stvorila zvanje solista na kastanjetama.

 

Lusero Tena nastupala je kao solista u koncertnim dvoranama na pet kontinenata pod upravom dirigenata kao što su Loren Mazel, Mstislav Rostropovič, Rafael Fribek de Burgos, Hesus Lopez Kobos, Sergiu Comisiona, Franc-Pol Deker, Migel Anhel Gomez Martinez, Peter Gut, Garsia Navaro i Adrijan Liper, i dr.

 

Pored resitala, uz pratnju klasične gitare ili klavira, Lusero Tena nastupala je kao solista prestižnih orkestara, kao što su Izraelska filharmonija, Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Vankuvera, simfonijski orkestri iz Hamburga, Tuluza, Liona i Jerusalima, Orkestar bavarskog radija iz Minhena, Španski nacionalni orkestar. Nastupala je sa Kamernim orkestrom iz Lozane, uvek uz veliku pohvalu javnosti i kritičara i ogroman uspeh, koji je ponovila na oproštajnom koncertu ovog orkestra. Sa RTVE orkestrom iz Madrida, Lusero Tena nastupila je u januaru 2002. godine u Madridu, na zvaničnom koncertu povodom predsedavanja Španije Evropskom ekonomskom zajednicom. Takođe je nastupala sa Filharmonijskim orkestrom iz Malage na festivalu u Nerhi, kao i sa simfonijskim orkestrima iz Galicije, Strazbura, Otave, i dr.

 

U skorije vreme nastupala je u Operi u Hanoveru, na festivalu La Fol Žurne u Nantu, zatim na festivalima istog formata u Tokiju i Varšavi, u Berlinskoj filharmoniji pod dirigentskom palicom Plasida Dominga. Novembra 2016. nastupala je na svečanom koncertu kojim je dirigovao Hesus Lopez Kobos.

 

Godine 2017. gostovala je sa orkestrom francuskog grada Poa u Nacionalnom muzičkom auditorijumu iz Madrida, a započela je turneju sa harfistom Gzavijeom de Mestrom na festivalu Rajngau, gde su karte bile rasprodate nekoliko nedelja pre koncerta. Takođe je snimila novi album sa Gzavijeom de Mestrom, Serenata Española, za Sony Music. Ove godine je nastupila i na čuvenom Holivud Boulu sa Plasidom Domingom, na festivalima MITO i Ravena sa Gzavijeom de Mestrom, kao i debitovala sa Pariskom filharmonijom.

 

Naredni angažmani uključuju resitale u Španiji, Francuskoj, Libanu, Abu Dabiju, Kini, Južnoj Koreji i Japanu, u nastavku svoje turneje sa Gzavijeom de Mestrom. Takođe nastupa na koncertima u Madridu, Beogradu i Muskatu, sa različitim orkestrima.