Languages

Лусеро Тена

Лусеро Тена дала је лични печат свом прецизном стилу интерпретације на кастањетама, а истакла се у промовисању кастањета као солистичког инструмента за концертно извођење. У том смислу, она је створила звање солиста на кастањетама.

 

Лусеро Тена наступала је као солиста у концертним дворанама на пет континената под управом диригената као што су Лорен Мазел, Мстислав Ростропович, Рафаел Фрибек де Бургос, Хесус Лопез Кобос, Сергиу Цомисиона, Франц-Пол Декер, Мигел Анхел Гомез Мартинез, Петер Гут, Гарсиа Наваро и Адријан Липер, и др.

 

Поред реситала, уз пратњу класичне гитаре или клавира, Лусеро Тена наступала је као солиста престижних оркестара, као што су Израелска филхармонија, Лондонска филхармонија, Симфонијски оркестар из Ванкувера, симфонијски оркестри из Хамбурга, Тулуза, Лиона и Јерусалима, Оркестар баварског радија из Минхена, Шпански национални оркестар. Наступала је са Камерним оркестром из Лозане, увек уз велику похвалу јавности и критичара и огроман успех, који је поновила на опроштајном концерту овог оркестра. Са РТВЕ оркестром из Мадрида, Лусеро Тена наступила је у јануару 2002. године у Мадриду, на званичном концерту поводом председавања Шпаније Европском економском заједницом. Такође је наступала са Филхармонијским оркестром из Малаге на фестивалу у Нерхи, као и са симфонијским оркестрима из Галиције, Стразбура, Отаве, и др.

 

У скорије време наступала је у Опери у Хановеру, на фестивалу Ла Фол Журне у Нанту, затим на фестивалима истог формата у Токију и Варшави, у Берлинској филхармонији под диригентском палицом Пласида Доминга. Новембра 2016. наступала је на свечаном концерту којим је дириговао Хесус Лопез Кобос.

 

Године 2017. гостовала је са оркестром француског града Поа у Националном музичком аудиторијуму из Мадрида, а започела је турнеју са харфистом Гзавијеом де Местром на фестивалу Рајнгау, где су карте биле распродате неколико недеља пре концерта. Такође је снимила нови албум са Гзавијеом де Местром, Серената Еспаñола, за Сонy Мусиц. Ове године је наступила и на чувеном Холивуд Боулу са Пласидом Домингом, на фестивалима МИТО и Равена са Гзавијеом де Местром, као и дебитовала са Париском филхармонијом.

 

Наредни ангажмани укључују реситале у Шпанији, Француској, Либану, Абу Дабију, Кини, Јужној Кореји и Јапану, у наставку своје турнеје са Гзавијеом де Местром. Такође наступа на концертима у Мадриду, Београду и Мускату, са различитим оркестрима.