Languages

Lukas Genijušas

Lukas Genijušas je rođen u Moskvi 1990. godine. Klavir je počeo da svira sa 5 godina, na pripremnom odelјenju Muzičkog konzervatorijuma F. Šopen u Moskvi, gde je i diplomirao 2008. godine.

 

Rođen je u muzičkoj porodici koja je imala veliku ulogu u njegovom umetničkom razvoju, a naročito velike zasluge ima njegova baka Vera Gornostajeva, istaknuti predavač i profesor na Moskovskom konzervatorijumu. Genijušas je brzo postao laureat nekoliko velikih takmičenja, poput Takmičenja pijanista Đina Bahauer u Juti, i osvajač srebrne medalјe na Međunarodnom takmičenju pijanista Šopen 2010. godine. Dve godine kasnije postao je dobitnik nagrade German Piano u Frankfurtu na Majni. Jedna od najznačajnijih nagrada svakako je srebrna medalјa na 15. takmičenju Čajkovski u Moskvi 2015. godine.

 

Genijušas je nastupao sa brojnim orkestrima kao što su Hamburški simfonijski orkestar, Duizburški simfonijski orkestar, Škotski simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Sanktpeterburška filharmonija, Kremerata Baltika, Orkestar Pozorišta Marinski, Varšavska filharmonija i Simfonijski orkestar Birmingema, sa dirigentima poput Valerija Gergijeva, Mihaila Pletnjova, Andreja Borejka, Saulijusa Sondeckisa, Dmitrija Sitkovjeckog, Antonija Vita, Rafaela Pajarea, Romana Kaufmana, Dmitrija Lisa i mnogih drugih. Nastupao je na prestižnim festivalima širom sveta, poput muzičkih festivala Rajngau, Rur, Lokenhaus, Piano aux Jacobins, i koncertnim salama Auditorijum u Luvru, Vigmor Hol i najpoznatijim dvoranama Rusije i Južne Amerike.

 

Najznačajniji nastupi u sezoni 2015/16. bili su resitali u Sali Gavo u Parizu i u okviru Međunarodnog ciklusa klavirskih resitala u Londonu, zajedno sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije pod upravom Tugana Sokijeva, kao i sa Mihailom Pletnjovim i Ruskim nacionalnim orkestrom. Nedavno je imao nastup na Međunarodnom festivalu pijanista u Rok d’Anteronu i prvi put je učestvovao na Festivalu u Verbijeu, izvodeći solo i kamerne resitale.

 

U sezoni 2016/17. ponovo je nastupao u Sali Verdi u Milanu, dvorani Marinski 3 i Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a imao je i priliku da prvi put drži resitale u okviru serijala Pro Musica u Montrealu i u muzeju Phillips Collection u Vašingtonu. Među važnim budućim angažmanima su i nastupi sa Šarlom Ditoaom i Singapurskim simfonijskim orkestrom, zatim sa Japanskom filharmonijom i dirigentom Aleksandrom Lazarevim u Jokohami, kao i sa Simfonijskim orkestrom Toronta i Filharmonijom Francuskog radija.

 

Genijušasov repertoar je veoma raznolik: od baroka do dela savremenih kompozitora, od Betovenovih klavirskih koncerata do Hindemitovog ciklusa Ludus tonalis. Veoma ga privlači i ruski repertoar, poput dela Čajkovskog, Rahmanjihova i Prokofjeva. Lukas Genijušas je i strastveni kamerni muzičar. Uživa i u radu na novim delima modernih kompozitora, kao i u oživlјavanju retko izvođenog repertoara.

 

Genijušas je ostvario snimke kompletnih Preludijuma S. Rahmanjinova(za Piano Classics), zatim album The Emancipation of Dissonance (sa delima Desjantikova, Arzumanova i Rjabova), kao i kompakt disk sa delima za violinu i klavir sa Ajlenom Pričinom (za diskografku kuću Melodiya), a pre toga snimke Šopenovih etida op. 10 i 25 i Bramsovih i Betovenovih sonata.

 

Sa 15 godina, Lukas je dobio državnu stipendiju za mlade talente od Ruske Federacije, a dve godine kasnije i nagradu Nadareni mladi 21. veka. Od tada je dobio mnogo pohvala i nagrada, između ostalog i u Litvaniji, odakle je poreklom, gde redovno održava koncerte. Od 2015. godine, učestvuje u filantropskom projektu Looking at the Stars u Torontu, čija je svrha da približi klasičnu muziku institucijama i organizacijama (zatvori, bolnice i prihvatilišta), u kojima lјudi nemaju priliku da uživo čuju klasičnu muziku.