Languages

Лукас Генијушас

Лукас Генијушас је рођен у Москви 1990. године. Клавир је почео да свира са 5 година, на припремном одељењу Музичког конзерваторијума Ф. Шопен у Москви, где је и дипломирао 2008. године.

 

Рођен је у музичкој породици која је имала велику улогу у његовом уметничком развоју, а нарочито велике заслуге има његова бака Вера Горностајева, истакнути предавач и професор на Московском конзерваторијуму. Генијушас је брзо постао лауреат неколико великих такмичења, попут Такмичења пијаниста Ђина Бахауер у Јути, и освајач сребрне медаље на Међународном такмичењу пијаниста Шопен 2010. године. Две године касније постао је добитник награде German Piano у Франкфурту на Мајни. Једна од најзначајнијих награда свакако је сребрна медаља на 15. такмичењу Чајковски у Москви 2015. године.

 

Генијушас је наступао са бројним оркестрима као што су Хамбуршки симфонијски оркестар, Дуизбуршки симфонијски оркестар, Шкотски симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Санктпетербуршка филхармонија, Кремерата Балтика, Оркестар Позоришта Марински, Варшавска филхармонија и Симфонијски оркестар Бирмингема, са диригентима попут Валерија Гергијева, Михаила Плетњова, Андреја Борејка, Саулијуса Сондецкиса, Дмитрија Ситковјецког, Антонија Вита, Рафаела Пајареа, Романа Кауфмана, Дмитрија Лиса и многих других. Наступао је на престижним фестивалима широм света, попут музичких фестивала Рајнгау, Рур, Локенхаус, Piano aux Jacobins, и концертним салама Аудиторијум у Лувру, Вигмор Хол и најпознатијим дворанама Русије и Јужне Америке.

 

Најзначајнији наступи у сезони 2015/16. били су реситали у Сали Гаво у Паризу и у оквиру Међународног циклуса клавирских реситала у Лондону, заједно са Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије под управом Тугана Сокијева, као и са Михаилом Плетњовим и Руским националним оркестром. Недавно је имао наступ на Међународном фестивалу пијаниста у Рок д’Антерону и први пут је учествовао на Фестивалу у Вербијеу, изводећи соло и камерне реситале.

 

У сезони 2016/17. поново је наступао у Сали Верди у Милану, дворани Марински 3 и Великој сали Московског конзерваторијума, а имао је и прилику да први пут држи реситале у оквиру серијала Pro Musica у Монтреалу и у музеју Phillips Collection у Вашингтону. Међу важним будућим ангажманима су и наступи са Шарлом Дитоаом и Сингапурским симфонијским оркестром, затим са Јапанском филхармонијом и диригентом Александром Лазаревим у Јокохами, као и са Симфонијским оркестром Торонта и Филхармонијом Француског радија.

 

Генијушасов репертоар је веома разнолик: од барока до дела савремених композитора, од Бетовенових клавирских концерата до Хиндемитовог циклуса Лудус тоналис. Веома га привлачи и руски репертоар, попут дела Чајковског, Рахмањихова и Прокофјева. Лукас Генијушас је и страствени камерни музичар. Ужива и у раду на новим делима модерних композитора, као и у оживљавању ретко извођеног репертоара.

 

Генијушас је остварио снимке комплетних Прелудијума С. Рахмањинова(за Piano Classics), затим албум The Emancipation of Dissonance (са делима Десјантикова, Арзуманова и Рјабова), као и компакт диск са делима за виолину и клавир са Ајленом Причином (за дискографку кућу Melodiya), а пре тога снимке Шопенових етида оп. 10 и 25 и Брамсових и Бетовенових соната.

 

Са 15 година, Лукас је добио државну стипендију за младе таленте од Руске Федерације, а две године касније и награду Надарени млади 21. века. Од тада је добио много похвала и награда, између осталог и у Литванији, одакле је пореклом, где редовно одржава концерте. Од 2015. године, учествује у филантропском пројекту Looking at the Stars у Торонту, чија је сврха да приближи класичну музику институцијама и организацијама (затвори, болнице и прихватилишта), у којима људи немају прилику да уживо чују класичну музику.