Languages

Liz de la Sal

Rođena Francuskinja, sa adresom u Parizu, pijanistkinja Liz de la Sal je prvi put privukla pažnju javnosti 2005. godine, sa svojih 16 godina, snimkom kompozicija Baha i Lista koji je muzički časopis Gramofon proglasio Izdanjem meseca. Liz de la Sal, koja ima ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Naïve, dobila je slična priznanja 2008. godine, za snimak prvih koncerata Lista, Prokofjeva i Šostakoviča – izuzetan uspeh za nekoga ko je tada imao samo 20 godina. Nјeno najnovije izdanje, objavlјeno 2014. godine, sadrži Šumanove kompozicije, među kojima su Kinderszenen i Fantazija u Ce- duru.
 
Liz de la Sal je sarađivala sa mnogim najpoznatijim svetskim orkestrima i dirigentima. Nedavno je prvi put nastupila sa Londonskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Fabijom Luizijem, koji je pozvao da bude prvi rezidencijalni umetnik Ciriške opere 2014. godine. Zajedno su izvodili i snimili kompletan opus kompozicija za klavir i orkestar S. Rahmanjinova.
 
Tokom sezone 2015/16, Liz de la Sal je nastupala sa najbolјim simfonijskim ansamblima u Londonu, Parizu, Minhenu, Nјujorku, Tokiju, Cirihu, Kopenhagenu, Baltimoru, Detroitu i Kvebeku, sarađujući sa proslavlјenim dirigentima kao što su Fabio Luizi, Osmo Venske, Karl-Hajnc Štefens i Daglas Bojd.
 
Tražena i kao resitalista, Liz se nedavno usa velikim uspehom predstavila publici i kritičarima velikim ciklusima u Nјujorku, Bostonu, Vašingtonu, San Francisku, Montrealu, Torontu, Berlinu, londonskom Vigmor Holu i pariskom Luvru. Sa velikim zadovolјstvom, Liz de la Sal se bavi i pedagoškim radom i drži majstorske kurseve u mnogim gradovima u kojima nastupa.