Languages

Letisija Moreno

Priznata kao veoma uzbudljiva i svestrana violinistkinja, Letisija Moreno “pleni publiku i kritiku svojom prirodnom harizmom, virtuoznošću i dubokom interpretativnom snagom”.

 

Nastupala je sa najpoznatijim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Esa-Peka Salonen, Pavo Jarvi, Vladimir Aškenazi, Kristof Ešenbah, Juri Temirkanov, Kšištof Penderecki, Andres Orosko-Estrada, Josep Pons, Huanho Mena, Gustavo Himeno, Peter Etveš i Andrej Borejko.

 

Nastupala je i sa vodećim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Filharmonija iz Sankt Peterburga, Kamerni orkestar Maler, Nacionalna simfonija Vašingtona, Orkestar Mariinski, Orkestar Mađo Muzikale iz Firence, Orkestarska filharmonija iz Monte Karla, Filharmonija iz Luksemburga, Akademija St.Martin-in-the-Fileds, Simfonijski orkestar Simon Bolivar, a takođe redovno gostuje sa većinom velikih španskih orkestara.

 

Letisija je nedavno premijerno predstavila novi violinski koncert Džimija Lopeza Aurora sa Simfonijskim orkestrom iz Hjustona pod upravom Andresa Orosko-Estrade koji je dobio pohvale kritičara. Prošle sezone debitovala je sa NCPA orkestrom iz Pekinga pod dirigentskom palicom Vladimira Aškenazija, zatim sa orkestrom Filharmonija sa Pavom Jarvijem, na Praškom prolećnom festivalu i festivalu Rostropovič i vratila se u Kraljevski filharmonijski orkestar i orkestar Gulbenkijan.

 

U sezoni 2019/2020 debitovala je sa Helsinškom filharmonijom i Peterom Etvešom, kao i sa Simfonijskim orkestrom NHK u Tokiju sa Pavom Jarvijem. Letisija je takođe nastupila sa Orkestrom Mocarteum i Andrejem Borejkom, sa Nemačkim radijskim orkestrom pod upravom Josepa Ponsa, sa Kamernim orkestrom Muzika Viva u Moskvi i sa orkestrom Teatra San Karlo.

 

Kao posvećeni resitalista i kamerni muzičar, Letisija je sarađivala sa Sol Gabetom, Bertranom Šamajuom, Kirilom Gerstajnom, Aleksandrom Gindinom, Laumom Skride, Mariom Brunelom, Leonardom Elšenbrojhom, Ksenijom Sidorovom i Maksimom Risanovim.

 

Letisija je objavila svoj poslednji album Pjacola za diskografsku kuću Deutsche Grammophon, snimljen u Ebi Roud studijima, u Londonu i Emil Berliner Studio, Berlin sa Londonskom filharmonijom i Andresom Orosko-Estradom. Letisija je takođe nedavno snimila dva CD-a za Universal/Deutsche Grammophon: Španski pejzaži – studiju o španskoj muzici (Sarasate, Lorka, Granados, de Falja) i Šoštakovičev Violinski koncert br.1 sa Filharmonijom iz Sankt Peterburga pod dirigentskom palicom Jurija Temirkanova.

 

Letisija je studirala kod Zahara Brona, Maksima Vengerova i Mstislava Rostropoviča na Visokoj školi za muziku kraljice Sofije u Madridu, na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu i na Gildhol školi u Londonu, i bila je najmlađi član prestižne Humboltove fondacije. Letisija Moreno je pobedila na međunarodnim takmičenjima violinista kao što su Šering, Končertino Praga, Novosibirsk, Sarasate, Krajzler, a dobila je i ECHO nagradu Zvezda u usponu.

 

Rođena u Španiji, peruanskog porekla, Letisija Moreno razvila je jake veze sa Latinskom Amerikom, posebno sa zemljom porekla u koju se vraća i nastupa svake sezone. Nedavno je imala svetsku premijeru novog koncerta za violinu Džimija Lopeza Aurora u Hjustonu i Limi. Letisija svira na violini napuljskog graditelja Nikola Galjana iz 1762. godine.