Languages

Летисија Морено

Призната као веома узбудљива и свестрана виолинисткиња, Летисија Морено „плени публику и критику својом природном харизмом, виртуозношћу и дубоком интерпретативном снагом“.

 

Наступала је са најпознатијим диригентима као што су Зубин Мехта, Еса-Пека Салонен, Паво Јарви, Владимир Ашкенази, Кристоф Ешенбах, Јури Темирканов, Кшиштоф Пендерецки, Андрес Ороско-Естрада, Јосеп Понс, Хуанхо Мена, Густаво Химено, Петер Етвеш и Андреј Борејко.

 

Наступала је и са водећим оркестрима као што су Бечки симфонијски оркестар, Филхармонија из Санкт Петербурга, Камерни оркестар Малер, Национална симфонија Вашингтона, Оркестар Мариински, Оркестар Мађо Музикале из Фиренце, Оркестарска филхармонија из Монте Карла, Филхармонија из Луксембурга, Академија St.Martin-in-the-Fileds, Симфонијски оркестар Симон Боливар, а такође редовно гостује са већином великих шпанских оркестара.

 

Летисија је недавно премијерно представила нови виолински концерт Џимија Лопеза Аурора са Симфонијским оркестром из Хјустона под управом Андреса Ороско-Естраде који је добио похвале критичара. Прошле сезоне дебитовала је са НЦПА оркестром из Пекинга под диригентском палицом Владимира Ашкеназија, затим са оркестром Филхармонија са Павом Јарвијем, на Прашком пролећном фестивалу и фестивалу Ростропович и вратила се у Краљевски филхармонијски оркестар и оркестар Гулбенкијан.

 

У сезони 2019/2020 дебитовала је са Хелсиншком филхармонијом и Петером Етвешом, као и са Симфонијским оркестром НХК у Токију са Павом Јарвијем. Летисија је такође наступила са Оркестром Моцартеум и Андрејем Борејком, са Немачким радијским оркестром под управом Јосепа Понса, са Камерним оркестром Музика Вива у Москви и са оркестром Театра Сан Карло.

 

Као посвећени реситалиста и камерни музичар, Летисија је сарађивала са Сол Габетом, Бертраном Шамајуом, Кирилом Герстајном, Александром Гиндином, Лаумом Скриде, Мариом Брунелом, Леонардом Елшенбројхом, Ксенијом Сидоровом и Максимом Рисановим.

 

Летисија је објавила свој последњи албум Пјацола за дискографску кућу Deutsche Grammophon, снимљен у Еби Роуд студијима, у Лондону и Емил Берлинер Студио, Берлин са Лондонском филхармонијом и Андресом Ороско-Естрадом. Летисија је такође недавно снимила два ЦД-а за Universal/Deutsche Grammophon: Шпански пејзажи – студију о шпанској музици (Сарасате, Лорка, Гранадос, де Фаља) и Шоштаковичев Виолински концерт бр.1 са Филхармонијом из Санкт Петербурга под диригентском палицом Јурија Темирканова.

 

Летисија је студирала код Захара Брона, Максима Венгерова и Мстислава Ростроповича на Високој школи за музику краљице Софије у Мадриду, на Високој школи за музику и плес у Келну и на Гилдхол школи у Лондону, и била је најмлађи члан престижне Хумболтове фондације. Летисија Морено је победила на међународним такмичењима виолиниста као што су Шеринг, Kончертино Прага, Новосибирск, Сарасате, Крајзлер, а добила је и ЕХО награду Звезда у успону.

 

Рођена у Шпанији, перуанског порекла, Летисија Морено развила је јаке везе са Латинском Америком, посебно са земљом порекла у коју се враћа и наступа сваке сезоне. Недавно је имала светску премијеру новог концерта за виолину Џимија Лопеза Аурора у Хјустону и Лими. Летисија свира на виолини напуљског градитеља Никола Гаљана из 1762. године.