Languages

Ксенија Сидорова

Хваљена као откровење (Њујорк Тајмс) и музичар који својом виртуозношћу одузима дах (Обсервер), Ксенија Сидорова је неприкосновена прва амбасадорка света класичне хармонике. Њени харизматични наступи показују не само јединствене способности њеног инструмента, већ и велику страст и вештину од које уистину застаје дах. Њен репертоар обухвата три века – од Баха до Пјацоле, од Ефрема Подгајца до Вацлава Тројана, са неколико концерата за хармонику и камерним делима компонованих специјално за њу.

 

Након напорног лета пуног фестивалских наступа, укључујући Last Night of the Proms са Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја и Le Concert de Paris са Националним оркестром Француске, Ксенијина сезона 21/22 почиње посетом фестивалу Енеску, након чега следе наступи са Минхенском филхармонијом, Филхармонијом из Дортмунда, RCO Камератом, Краљевском северном симфонијом, Бриселском филхармонијом, Комичном опером из Берлина, Филхармонијом са Гран Канарије и Београдском филхармонијом. Даље, њени ангажмани воде је преко Атлантика ради наступа са Симфонијским оркестром Сао Паула, Симфонијским оркестром из Атланте и Симфонијским оркестром из Синсинатија.

Ксенија редовно наступа са водећим оркестрима, на пример са Филхармонијом НДР са Лабе, Филхармонијом из Луксембурга, Симфонијским оркестром МДР, Филхармонијом из Штутгарта, Камерним оркестром Баварског радија, Оркестром Тонхале из Цириха, Симфонијским оркестром НХК и Филхармонијом из Хонг Конга. Одржава дугогодишњу сарадњу са еминентним диригентима као што су Пааво Јарви, Томас Хенгелброк, Василиј Петренко, Кристјан Јарви, Михал Нестерович и Јан Виљем де Вринд, као и са извођачима Немањом Радуловићем, Андреасом Отензамером, Камил Томас, Летицијом Морено, Квартетом Голдмунд, Тине Тинг Хелсет, бразилским диск џокејом и продуцентом Ги Боратом, Хуаном Диjегом Флоресом, Николом Бенедети и Џозефом Калејом.

 

Ксенија је редовни гост извођач на музичким фестивалима Равинија, Челтенхам, Мостлy Мозарт, Шлезвиг-Холштајн, Гштад Мењухин, Вербије и Рајнгау. Током наредне сезоне такође ће наставити блиску сарадњу са колегама, са турнејама по Норвешкој, Француској и Белгији са Милошем Карадаглићем, затим широм Немачке, Аустрије и Швајцарске са Авијем Авиталом, а делиће сцену у Италији са својим пријатељем и колегом хармоникашем Пјетром Рофијем са прерадама Бахових Голдберг варијација.

 

Ксенијин најновији албум Piazzolla Reflections, објављен 2021. године, критика је прогласила сјајно одсвираним [и] лепо снимљеним (Grammophon) и уврштен је међу најбоље нове класичне албуме године (Classic Review). БР Классика га је прогласила за албум месеца. Ово је наставак њених претходних успешних издања: Classical Accordion (Champs Hill Records, 2011); Бајке (Champs Hill Records, 2013) снимљеним са Националним оркестром ББЦ-ја из Велса под управом Кларка Рундела; и Кармен (Deutsche Grammophon, 2016) – ново схватање партитуре – снимљено са бендом Нуево Мундо и Истанбулском филхармонијом Борусан под управом Саше Гецла. За ово друго, Ксенија је освојила награду ЕХО за инструменталисту године 2017.

 

Подстакнута од стране баке, која се интензивно бавила народном традицијом свирања хармонике, Ксенија је почела да свира овај инструмент са шест година под вођством Марије Гаселе у својој родној Риги. Њено неспутано интересовање за класични и савремени репертоар одвело ју је у Лондон где је постала награђивани студент на Краљевској музичкој академији код Овена Мареја. У мају 2012. године била је први добитник међународне награде Фондације Брин Терфел и појавила се у Ројал Алберт Холу у октобру 2015. у оквиру прославе 50. рођендана овог познатог Велшког оперског певача, заједно са чувеним Стингом. Добитница је Мартинове музичке стипендије Оркестра Филхармоније и Награде Пријатељи Филхармоније, као и Сребрне медаље друштва Worshipful Company of Musicians. Од 2016. године сарадник је Краљевске музичке академије а 2021. постала је и њен стипендиста (ФРАМ).