Languages

Ксенија Сидорова

Ксенија Сидорова је почела да свира хармонику са шест година, у класи Марије Гаселе, у свом родном граду Риги, уз велику подршку своје баке, која ју је увела у свет традиционалног свирања овог инструмента.

 

Њена мисија да урони што више и у класичан и савремени репертоар, довела ју је у Лондон, на Краљевску музичку академију, где је, током дипломских и постдипломских студија у класи Овена Мареја, освојила бројне награде и признања. Хваљена као велико откриће (Њујорк тајмсса виртуозношћу која одузима дах (Обзервер), Ксенија Сидорова је амбасадор класичне хармонике без премца.

 

Јединствена и харизматична уметница, Ксенија у свом страственом музицирању дочарава све могућности свог инструмента. Њен репертоар се протеже од Баха до Пјацоле, од Ефрема Подгајца и Вацлава Тројана, до Еркија Свена Тира и Жоржа Бизеа, а укључује и нове, само за њу компоноване, концерте за хармонику, као и велики број камерних пројеката.

 

Ксенија је сарађивала са многим водећим оркестрима, укључујући Минхенску филхармонију, циришки Тонхале оркестар, Немачки камерни оркестар из Бремена, (под диригентским вођством Пава Јарвија), Белгијски национални оркестар (са Азизом Шокакимовим), Филхармонијски оркестар радија из Хамбурга, Филхармонијски оркестар из Луксембурга, Симфонијски оркестар радија из Лајпцига, Симфонијски оркестар из Атланте, Симфонијски оркестар из Синсинатија, Камерни оркестар баварског радија, Симфонијски оркестар радија у Токију, Филхармонијски оркестар Хонгконга, Краљевски оркестар Концертгебау и Тиролски симфонијски оркестар из Инсбрука.

 

Сидорова наставља уметничку сарадњу са Авијем Авиталом, Пјетром Рофијем, а њени камерни партнери су Немања Радуловић, Андреас Отензамер, Милош Карадаглић, Камиј Тома, Голдмунд квартет, Хуан Дијего Флорез, Никола Бенедети. Ксенија се често појављује на фестивалима у Равинији, Челтнаму, Шлезвиг-Холштајну, Мејнли Моцарт фестивалу у Сан Дијегу, Мењухин фестивалу у Гштаду, Вербије и Рајнгаумузик фестивалу у Немачкој.

 

Године 2021. објавила је нови албум под називом Пјацолине слике за издавачку кућу Алфа рикордингс.