Languages

Krištof Borati

Krištof Borati, jedan od najznačajnijih mađarskih umetnika svoje generacije, često nastupa u svojoj zemlјi sa svim većim mađarskim orkestrima, na resitalima i koncertima kamerne muzike, a 2014. godine mu je dodelјeno najvrednije mađarsko priznanje u oblasti kulture – nagrada Košut, čime je nastavio stopama Andraša Šifa, Đerđa Ligetija, Ivana Fišera i drugih proslavlјenih umetnika.
 
Borati se dokazuje i gradi ime izuzetnim kvalitetom svog muziciranja. Posebno je blizak sa Gergijevim i Orkestrom Marinski: ove godine, Gergijev ga je pozvao da nastupi u Rusiji, uz Kavakosa, Trifonova i druge umetnike na koncertima u čast Prokofjeva, nakon kojih je ponovo nastupao sa koncertima Stravinskog i Betovena. U septembru je sa Gergijevim nastupio u koncertima Prokofjeva u Londonu, ponovo u sklopu obeležavanja 125 godina kompozitorovog rođenja, a zatim u oktobru na turneji po Kini.
 
Poreg toga, Borati je nastupao sa mnogim renomiranim orkestima, kao što su Budimpeštanski festivalski orkestar, Kralјevska filharmonija, Nemački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Japanske radiotelevizije, Simfonijski orkestar Zapadnonemačke radiotelevizije, sa dirigentima poput Gergijeva, Mazura, Janovskog, Ditoaa, Belohlaveka, Sarastea, Pletnjova, Varge, Ivana Fišera, Hruše, Mencea i Temirkanova. Ranije ove godine, nastavio je saradnju sa Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera pod upravom dirigenta Endrjua Mencea i prvi put je nastupio u londonskom Sautbenk centru sa Londonskom filharmonijom i dirigentom Orosko-Estradom, a očekuju ga ponovni nastupi sa Londonskom filharmonijom u septembru, na turneji po Mađarskoj sa Vladimirom Jurovskim. Osim toga, u planu je nastavak saradnje sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije i Moskovskim državnim sifmonijskim orkestrom.
 
Kao redovni resitalista i kamerni muzičar, Borati nastupa širom sveta, a partneri su mu Ričard Gud, Žan-Eflam Bavuze, Miša Majski, Juri Bašmet, Mikloš Perenji, Deneš Varjon, Zoltan Kočiš i Kim Kaškašijan. Od angažmana u poslednje vreme izdvajaju se nastupi u Parizu, Vašingtonu, Čikagu i Nјujorku. U julu je ostvario senzacionalni prvi nastup na Festivalu Verbije, gde je interpretirao kompletan Bahov opus sonata i partita za solo violinu, pri čemu je izvođenje partita snimala izdavačka kuća Medici.
 
Među Boratijevim izdanjima nalazi se kompletan opus Bahovih sonata i partita za solo violinu, Isaijeve solo sonate, Betovenove i Bramsove sonate sa Klarom Virc, kao i koncerti Mocarta, Korngolda i Paganinija, a očekuje se objavlјivanje sonata Ravela, Forea i Franka. U kritici Boratijevog najnovijeg izdanja naslovlјenog The Lady of Harmsworth, objavlјenoj u muzičkom časopisu Gramofon, stoji da „za one koji žele da čuju muziciranje na violini u njenom najlepšem i najakrobatskijem izdanju, Borati je među najbolјima koji im to može priuštiti“.
 
Rođen u muzičkoj porodici, Borati je veći deo svog detinjstva proveo u Venecueli, gde je nastupao kao solista sa mnogim ondašnjim poznatim orkestrima, da bi se u Budimpeštu vratio radi studija na Muzičkoj akademiji Franc List. Kasnije mu je mentor bio Eduard Vulfson, koji je bio učenik Milštajna i Menjuhina. Borati je osvajač brojnih prestižnih nagrada, poput treće nagrade i nagrade publike na Takmičenju Kralјica Elizabeta 1997. godine, kao najmlađi učesnik tog takmičenja. Kada ne svira violinu, Borati se bavi fotografijom i šahom, a ponosan je na to da je jednom prilikom umalo izvukao pat protiv Vladimira Kramnika, svetskog šampiona u šahu od 2000–2007. godine. Negujući strast prema letenju, Borati je takođe postao pilot aviona, a nada se da će jednog dana imati svoj avion.
 
Borati svira na violini Lady Harmsworth iz 1703 godine, graditelјa Antonija Stradivarija, koju mu je ustupilo Društvo Stradivarijus iz Čikaga.