Languages

Kristijan Poltera

Kristijan Poltera rođen je u Cirihu. Učio je pod pokroviteljstvom Nensi Čumačenko i Borisa Pergamenčikova, a zatim je studirao sa Hajnrihom Šifom u Salcburgu i Beču.

 

Kao solista sarađuje sa mnogim eminentnim orkestrima: Minhenskom filharmonijom, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Lajpciga, Los Anđeleskom filharmonijom, Filharmonijom iz Osla, Orkestrom Santa Ćećilija iz Rima, Pariskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja i Kamernim orkestrom Evrope. Sarađuje sa dirigentima kao što su Bernard Hajtink, Rikardo Šaji, Kristof fon Dohnanji, Andris Nelsons i Ser Džon Eliot Gardiner.

 

Takođe je veoma posvećen kamernoj muzici zajedno sa muzičarima kao što su Gidon Kremer, Kristijan Teclaf, Leif Ove Andsnes, Micuko Učida, Lars Vogt i drugi. Sa Frankom Peterom Cimermanom i Antoanom Tamestitom osnovao je trio koji nastupa po najprestižnijim koncertnim dvoranama i festivalima širom Evrope.

 

Godine 2004. dobio je nagradu Fondacije Borleti-Buitoni i bio izabran za Bi-Bi-Si-jevog Umetnika nove generacije.

 

Redovan je gost na renomiranim festivalima (u Salcburgu, Lucernu, Berlinu, Edinburgu i Beču), a 2007. godine prvi put je nastupio na Bi-Bi-Si Promsu. Njegova diskografija, naširoko hvaljena od međunarodne štampe, odražava njegov raznovrsni repertoar, koji uključuje koncerte Dvoržaka, Ditijea, Lutoslavskog, Voltona, Hindemita i Barbera, kao i kamernu muziku Prokofjeva, Forea, Betovena i Šuberta.

 

Kristijan Poltera predaje na Univerzitetu u Lucernu. Svira na čuvenom violončelu “Mara” koje je 1711. godine izradio Antonio Stradivari.