Languages

Кристијан Полтера

Кристијан Полтера рођен је у Цириху. Учио је под покровитељством Ненси Чумаченко и Бориса Пергаменчикова, а затим је студирао са Хајнрихом Шифом у Салцбургу и Бечу.

 

Као солиста сарађује са многим еминентним оркестрима: Минхенском филхармонијом, Немачким симфонијским оркестром из Лајпцига, Лос Анђелеском филхармонијом, Филхармонијом из Осла, Оркестром Санта Ћећилија из Рима, Париским оркестром, Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја и Камерним оркестром Европе. Сарађује са диригентима као што су Бернард Хајтинк, Рикардо Шаји, Кристоф фон Дохнањи, Андрис Нелсонс и Сер Џон Елиот Гардинер.

 

Такође је веома посвећен камерној музици заједно са музичарима као што су Гидон Кремер, Кристијан Тецлаф, Леиф Ове Андснес, Мицуко Учида, Ларс Вогт и други. Са Франком Петером Цимерманом и Антоаном Таместитом основао је трио који наступа по најпрестижнијим концертним дворанама и фестивалима широм Европе.

 

Године 2004. добио је награду Фондације Борлети-Буитони и био изабран за Би-Би-Си-јевог Уметника нове генерације.

 

Редован је гост на реномираним фестивалима (у Салцбургу, Луцерну, Берлину, Единбургу и Бечу), а 2007. године први пут је наступио на Би-Би-Си Промсу. Његова дискографија, нашироко хваљена од међународне штампе, одражава његов разноврсни репертоар, који укључује концерте Дворжака, Дитијеа, Лутославског, Волтона, Хиндемита и Барбера, као и камерну музику Прокофјева, Фореа, Бетовена и Шуберта.

 

Кристијан Полтера предаје на Универзитету у Луцерну. Свира на чувеном виолончелу „Мара“ које је 1711. године израдио Антонио Страдивари.