Languages

Kolja Blaher

Violinista Kolјa Blaher je studirao na Muzičkoj akademiji Džulijard u klasi Doroti Dilej i u Salcburgu kod Šandora Vega. Kao solista je nastupao širom sveta, sa orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Severnonemačke radiotelevizije, orkestar Gevandhaus iz Lajpciga, Orkestar Santa Ćećilija iz Rima i Baltimorski simfonijski orkestar. Sarađivao je sa dirigentima poput Kirila Petrenka, Vladimira Jurovskog, Dmitrija Kitajenka, Marisa Jansonsa, Matijasa Pinčera i Markusa Štenca.
 
Blaherov repertoar obuhvata kompozicije za solo violinu od Baha do Berija, osnovni romantičarski repertoar, kao i savremena dela za violinu i orkestar (uklјučujući dela Magnusa Lindberga, Kurta Vajla, Hansa Vernera Hencea i Bernda Aloisa Cimermana). Blaher je izveo i nemačku premijeru kompozicije Breta Dina Electric Preludes za električnu violinu sa šest žica. Blaher je 2013. godine snimio Šenbergov Violinski koncert sa orkestrom Gircenih pod upravom Markusa Štenca.
 
U poslednjih pet godina, novi fokus Blaherovih umetničkih aktivnosti bio je na koncertima na kojima on svira i umetnički rukovodi; kao vođa – i kao solista i sa pozicije koncertmajstora – redovno je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom iz Melburna, Simfonijskim orkestrom iz Milana, Filharmonijom iz Hong Konga, Štutgartskim kamernim orkestrom, Festivalskim gudačima iz Lucerna, Simfonijskim orkestrom iz Jerusalima, Kameratom iz Berna, Drezdenskom filharmonijom i Orkestrom Komične opere iz Berlina. Ovaj novi oblik nastupa, koji je sve više tražen, omogućio mu je gostovanja širom sveta, od San Antonija do Kuala Lumpura, od Hagena do Pariza.
 
Neki od predstojećih angažmana u sezoni 2016/17. su projekti sa Danijelom Rajskinom (Beogradska filharmonija), Karl-Hajncom Štefensom (Nemačka državna filharmonija Rajnland-Falc) i Aleksandrom Blohom (Simfonijski orkestar iz Diseldorfa).
 
Blaher je ostvario visoko nagrađivana izdanja (npr. nagradom Diapason d’Or) u saradnji sa Klaudijom Abadom, sa kojim održava bliske veze još od vremena kada su sarađivali u Berlinskoj filharmoniji i Festivalskom orkestru u Lucernu. Poslednje Blaherovo izdanje je Šenbergov Violinski koncert (sa Markusom Štencom i orkestrom Gircenih iz Kelna) 2013. godine.
 
Kolјa Blaher je radio kao profesor na Univerzitetu za muziku i pozorište u Hamburgu pre povratka u svoj rodni Berlin, gde sada predaje na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler. Rođeni Berlinac (otac mu je bio baltičko-nemački kompozitor Boris Blaher), Kolјa Blaher i živi sa porodicom u Berlinu.
 
Blaher svira Stradivarijevu violinu Triton iz 1730. godine, koju mu je velikodušno pozajmila gđa Kimiko Pauers.